Počinje SP za kadete: Četiri reprezentacije predvođene srpskim trenerima

Share this post on:

Na Malti sutra počinje Svetsko prvenstvo za igrače do 16 godina. Učestvovaće čak 32 ekipe, a nekoliko njih će put do željenih rezultata tražiti uz iskustva iz srpske trenerske vaterpolo škole.

Četvorica srpskih trenera će kao selektori voditi timove na SP na Malti. Na čelu stručnog štaba Srbije je, kao i prošle godine na Evropskom prvenstvu za 15-godišnjake, Nemanja Ličanin, koji je pre nekoliko dana objavio sastav za SP.

Stručni štab Nemačke je sastavljen uglavnom od srpskih trenera, koji su već duže vreme angažovani u vaterpolu ove zemlje. U ulozi glavnog trenera biće Nebojša Novoselac, nekada član stručnog štaba seniorskog tima Srbije, koji iza sebe ima višegodišnje iskustvo rada u Nemačkoj. Bio je i selektor seniorske reprezentacije Nemačke. Novoselčevi asistenti su Zoran Milenković, svojevremeno prvi trener Partizana, zatim Marin Restović, donedavno prvotimac Špandaua, Đorđe Milojković i Stefan Popović.

Na klupi Turske je Nebojša Obradović, koji je posle rada u Kazahstanu, gde je vodio i seniorsku reprezentaciju, početkom ove godine imenovan je za selektora juniorskih i kadetskih selekcija Turske. Pre nekoliko meseci, Obradović je kroz kvalifikacije odveo turske juniore do Evropskog prvenstva za 19-godišnjake.

Bugarska će prvi put posle mnogo godina učestvovati na svetskom takmičenju. Selekciju će voditi Žarko Petrović, koji je nedavno za sajt UVTS pričao o svojoj misiji u Bugarskoj.

Srbija na startu protiv Perua

Inače, reprezentacija Srbija je u A grupi, a startuje sutra u 9 ujutro utakmicom protiv Perua. U sredu se sastaje sa Brazilom (16.30), a u četvrtak, u poslednjem kolu protiv Kine (17.45).

Šampionat se igra u dva bazena, nadomak glavnog grada Valete. Srbija će prvoj fazi igrati u zatvorenom bazenu u gradiću Bormla.

Pobednik i drugoplasirani prolaze u osminu finala, u kome će se sastati sa timovima koji prođu dalje iz grupe D (SAD, Novi Zeland, Izrael, Holandija). Turnir se završava 24. juna. Sastavi grupa u članku na sledećem linku