Uroš Stevanović novi selektor reprezentacije Srbije

Share this post on:

Novi selektor vaterpolo reprezentacije Srbije je Uroš Stevanović, saopštio je Vaterpolo savez Srbije, koji je na večerašnjoj sednici prihvatio predlog Stručnog saveta i za saveznog selektora muške seniorske reprezentacije imenovao dosadašnjeg selektora juniorske reprezentacije i trenera Radničkog.

Na ovom mestu Stevanović će zameniti Dejana Savića koji je 1. oktobra podneo ostavku. Stevanović će biti treći selektor srpske reprezentacije posle Dejana Udovičića (2006-2012) i Dejana Savića (2012-2022).

Uroš Stevanović je 8. oktobra napunio 40 godina. Mlad je počeo da se bavi trenerskim poslom u mlađim kategorijama Crvene zvezde. Od 2008. do 2011. je radio sa mlađim kategorijama Partizana a potom je bio pomoćnik Igoru Milanoviću u seniorskom timu. Kao pomoćni trener osvojio je zlato 2011. i bronzu 2007. u Ligi šampiona. Samostalno je vodio crno-bele 2012. kada je osvojen Super kup. Ukupno, sa Partizanom ima tri prva mesta u prvenstvu i Kupu Srbije.

U Radničkom je od 2013. godine. Naredne godine su Kragujevačni izgubili u finalu Lige šampiona. Sa Radničkim je četiri puta igrao u finalu nacionalnog kupa i slavio dva puta, jednom je osvojio prvenstvo i kao prvi srpski klub Regionalnu ligu na fajnal foru u Zagrebu kada je Radnički pobedio velikane hrvatskog vaterpola Jug i Mladost.

U reprezentaciji je 2007. bio selektor ženske seniorske i juniorske reprezentacije. Od 2014. do 2018. bio je saradnik Dejana Savića i u tom periodu je Srbija osvojila zlato na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu (uz jednu bronzu), tri titule prvaka Evrope, jedan naslov u Svetskom kupu i četiri Svetske lige.

Radio je i u stručnom štabu Kazahstana sa kojim je osvojio zlato na prvenstvu Azije i deveto mesto na OI u Londonu.

Izuzetne je rezultate ostvario sa mlađim reprezentativnim kategorijama. Na četiri takmičenja je od 2019. osvojio dve zlatne i dve srebrne medalje.

Novi selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, Uroš Stevanović, rekao je da je ponosan, ali i svestan velike odgovornosti.

– Ne postoji veća čast nego biti selektor svoje zemlje. Ponosan sam ali i svestan velike odgovornosti koju preuzimam. Zahvalio bih se Vaterpolo savezu Srbije i predsedniku Jeleniću na poverenju. Obećavam veliki rad da bismo napravili atmosferu, rezultat i iskoristili ogroman potencijal ekipe na vrednostima i tradiciji vaterpola u Srbiji.

O prvim koracima je rekao:

– U kratkom roku moram da obavim razgovore oko formiranja stručnog štaba i napravimo plan i program za obaveze koje nas očekuju u narednom periodu.

Kalendar je zgusnut:

– Pred nama su od jula četiri takmičenja za godinu dana gde želimo da osvojimo medalje. Tu su Svetsko prvenstvo u Japanu, Evropski šampionat u Izraelu, zatim Svetski šampionat u Kataru i na kraju Olimpijske igre u Parizu.

Stevanović je na klupi reprezentacije Srbije zamenio Dejana Savića, koji je ulogu selektora obavljao gotovo 10 godina.