Stevan Nonković selektor juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, prvi korak u velikom projektu

Share this post on:

Iskusni srpski trener Stevan Nonković vratio se radu sa reprezentacijom.

Nonković imenovan je za selektora juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a to bi trebalo da bude početak njegovog učešća u dugoročnim projektima.

Nonković je nekada bio selektor muške reprezentacije Makedonije, koju je vodio na Svetskom i Evropskom prvenstvu, 2009. odnosno 2010. Pre toga je bio angažovan kao pomoćni trener u ženskoj reprezentaciji Srbije. Na klupskom nivou je vodio žensku ekipu Vračara, muške seniorske timove Rabotničkog i valjevskog Valisa, klubove i Turskoj i Izraelu. Sa muškom ekipom Hapoela Pairam Zulim je minule godine osvojio Prvenstvo Izraela.

Nonković kaže da je do kontakta sa Vaterpolo savezom BiH je došlo odmah po završetku klupske sezone u Izraelu, gde je vodio Hapoel. Radio je i kao savetnik za razvoj vaterpola u Izraelu, pa je posle klupske sezone još neko vreme bio uz Izraelce, kao savetnik nacionalnog tima koji je učestvovao na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj

Danas je preuzeo juniorsku reprezentaciju BiH, koja je u Sarajevu počela pripreme za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina.

„Novo rukovodstvo Vaterpolo saveza ima dugoročne planove za podizanje nivoa vaterpola u zemlji i pozvali su me da u tome učestvujem. Nisam razmišljao kada sam dobio poziv. Volim ovakve izazove. Sa nečim sličnim sam se susreo i pre petnaestak godina u Makedoniji“, kaže Nonković u razgovoru za sajt Udruženja vaterpolo trenera Srbije.

Reprezentacija BiH nema dugu tradiciju. Seniorska reprezentacija je prvi put formirana 2016, ali još uvek nije učestvovala u evropskim takmičenjima. Prošle godine, kadetska selekcija  je debitovala na velikoj sceni – na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Podgorici, što je bilo prvo učešće BiH u takmičenju u organizaciji Evropske akvatike (nekadašnji LEN).

Ove godine juniorska selekcija će debitovati u spomenutim kvalifikacijama za Prvenstvo Starog kontinenta za vaterpoliste do 19 godina. Od 14. do 18. marta Bosna i Hercegovina će biti domaćin grupe u Trebinju, u kojoj će još igrati Francuska, Velika Britanija, Češka i Finska. Prve dve reprezentacije prolaze na Evropsko prvenstvo koje će biti održano u Burgasu (Bugarska).

Nonković će za početak voditi juniorsku selekciju u pripremama i u kvalifikacijama, a u perspektivi je i da se uključi i rad u razvoju vaterpola na svim nivoima.

„Sa Savezom sam se dogovorio da vodim juniorsku selekciju na pripremama i na kvalifikacionom turniru, a potom ćemo razgovarati o daljoj saradnji. Kao što sam naveo, zacrtani su ciljevi na podizanju nivoa vaterpola, a kruna tog procesa bi bilo formiranje seniorske  reprezentacije, koja bi se uključila u evropska takmičenja.

O očekivanjima na kvalifikacionom turniru u Trebinju još je rano govoriti.

„Tek treba da vidim sa kakvim potencijalom raspolažem, s obzirom da sam danas počeo sa radom. Reč je o juniorskoj reprezentaciji, mnogi vaterpolisti kako u reprezentaciji Bosne i Hercegovine tako i u rivalskim selekcijama imaju iskustva u seniorskom vaterpolu.

Generalno gledano, verujem da Bosna i Hercegovina ima potencijala za razvoj vaterpola. Klubovi iz Banjaluke i Sarajeva su već učestvovali u evropskim kupovima. Sem u ta dva grada, deluju i klubovi u Trebinju i u Neumu. U zemlji postoje tri moderna zatvorena bazena – u Banjaluci, Sarajevu i nedavno otvoren u Trebinju. Smatram da Bosna i Hercegovina, kako zbog uslova, tako i fizičkih predispozicija ljudi sa ovih prostora, a i zbog činjenice da je okružena vaterpolo velesilama, zaslužuje i može da ima seniorski nacionalni tim, koji bi u dogledno vreme zaigrao i značajniju ulogu u Evropi. Radujem se novom izazovu.“

Nonković se u razgovoru osvrnuo i na rad Udruženja vaterpolo trenera Srbije:

„Izuzetno mi je drago što Udruženje ima sve više aktivnosti i ozbljne planove, i što se prepoznaju i prihvataju predlozi trenera članova. Posebno je za mlade trenere važno da iza sebe imaju Udruženje, koje im pruža podršku i pomaže u radu. Iz svog iskustva dobro znam koliko je važno da trener na početku ima podršku struke i organizacije”, zaključio je Nonković.