“Delfini” ubedljivi protiv Crne Gore, u petak za prvo mesto u C grupi

Share this post on:

Nacionalna selekcija Srbije se u drugom kolu Svetskog prvenstva u Dohi predstavila u odličnom izdanju. Pobedila je Crnu Goru 14:6 (4:1, 2:2, 5:3, 3:0) i tako obezbedila bar drugo mesto u C grupi. U petak, u poslednjem kolu, Srbija se sastaje sa SAD i dovoljan joj je bod (poraz na peterce) da sačuva čelnu poziciju, čime bi obezbedila plasman među osam najboljih.

Sjajan start Srbije i vođstvo od 4:0 su usmerili dalji tok meča. Naša reprezentacija je uz odličnu realizaciju igrača više i odbranu sa igračem manje kontrolisala meč sa velikim rivalom. Srbija je postigla 10 pogodaka iz akcija 6 na 5, a primila svega četiri gola sa igračem manje (jedan sa dva igrača manje) iako je broj isključenja bio sličan (15 ličnih grešaka Srbije i 18 Crne Gore).

Srpski selektor Uroš Stevanović je napravio jednu izmenu u timu posle meča sa Japanom, Đorđa Lazića je zamenio Nemanja Vico, koji je sa Nemanjom Ubovićem činio centarski tandem danas.

Kad je o Crnoj Gori reč, levoruki Đuro Radović i Kanstantin Averka su zamenili Draška Brguljana i Marka Mršića.

Srbija i Crna Gora su se sastali i na prethodnom Svetskom prvenstvu. Tada je Crna Gora vodila sa 5:0, ali Srbija se vratila u meč i slavila posle peteraca. U Dohi su na početku meča zamenjene uloge, ali preokreta nije bilo.

Današnji susret je Srbija odlično počela. Braća Rašović su u prva dva napada našeg tima doneli vođstvo od 2:0 (Viktor, pa Strahinja). Sredinom prve deonice, Mandić je iskoristio igrača više, a potom je i Đorđe Vučinić iskoristio brojčanu prednost i u 7.minutu Srbija je vodila 4:0. Odbrana našeg tima je odlično funkcionisala, Radoslav Filipović, koji je ponovo bio startni golman je skupio nekoliko odbrana već u prvoj deonici. Crnogorci su do prvog gola došli 31 sekundi pre prvog odmora, kada je Đuro Radović iskoristio igrača više.

Dobra odbrana našeg tima kako sa igračem manje tako i u situacijama 6 na 6 je uticala na nervozu Crnogoraca u napadu, pa su nekoliko napada završili brzopleto. Međutim, odbrana rivala je u drugoj četvrtini bila bolja nego u prvoj, golman Tešanović je zaustavio nekoliko odličnih šuteva. Ipak, Srbija je obnovila četiri gola prednosti (5:1, 6:2), ali je na poluvremenu Crna Gora zaostajala tri gola (3:6).

Samo jedan od devet golova u prvom poluvremenu postignut je iz pozicionih napada – pogotak Viktora Rašovića u prvom minutu. Realizacija  šuteva sa igračem više kod našeg tima bila je 4/6 (uz jedan peterac Mandića za 6:2), a Crne Gore 3/6.

Crnogorci su početkom treće deonice prišli na dva gola zaostatka (Vidović je iz peterca pogodio za 4:6), ali Srbija je ponovo stekla četiri gola prednosti (8:4, 9:5), a u 23.minutu, Dušan Mandić je iskoristio igrača više i Sribiji doneo pet golova prednosti prvi put u meču – 10:5. Odmah potom Crna Gora je postigla svoj prvi gol iz pozicionog napada (Popadić), ujedno i poslednji pogodak. Ali Mandić je stavio tačku na treću četvrtinu, još jednim pogotkom sa brojčanom prednošću 6 na 5 – 11:6.

Selektori Gojković i Stevanović Foto: VSS/Marcel ter Bals/MTB-Photo

U prva četiri minuta poslednjeg dela, Srbija je nastavila da koristi svoje šanse sa igračem više,sa još dva pogotka (Vučinić i Jakšić), otišla na 13:6 i pitanje pobednika je bilo rešeno. Nemanja Vico je stavio tačku – 14:6.

Srbija – Crna Gora 14:6 (4:1, 2:2, 5:3, 3:0)

Srbija: Filipović (11 odbrana), Mandić 4, S.Rašović 2, Ranđelović 1, P.jakšić, Vučinić 2, Drašović 1, N.Jakšić 1, Vico 1, Ubović, Lukić, V.Rašović 2, Mitrović. Selektor: Stevanović.

Crna Gora: Lazović (3 odbrane), Perković, Averka 1, Maćić, Popadić 1, Vidović 1, Dj. Radović 1 , Ukropina, Spaić, Matković1, V.Radović, Tešanović (9 odbrana), Vujović 1. Selektor Gojković.

Igrač više: Srbija 10 (15), Crna Gora 3 (11). Dva igrača više: Crna Gora 1 (1). Peterci: Srbija 1 (1), Crna Gora 1(1).

Tim SAD ubedljiv protiv Japana

U prvom meču drugog kola C grupe, reprezentacija SAD, sa Dejanom Udovičićem na klupi, je ubedljivije od očekivnja savladala Japan – 18:5 (4:1, 4:0, 4:2, 6:2). Japanci su u prvom kolu protiv Srbije u prva dva minuta postigli tri gola i vodili sa 3:1, a naš tim je tek u trećoj četvrtini preuzeo punu kontrolu meča i slavio 17:10.

Danas su šampioni Azije treći pogodak postigli tek u poslednjem minutu treće četvrtine (3:12). Selekcija SAD je, uz dobre partije Hupera (6 golova), Haloka (5), Irvinga (3) i golmana Holanda (11 odbrana) brzo slomila otpor Japanaca, koji su poslednjih godina mnogo puta bili ozbiljan rival i najboljim evropskim selekcijama bar u prve dve ili čak tri četvrtine.

Rezultati drugog kola

Grupa A: Australija – Južna Afrika 29:7, Španija – Hrvatska 10:6. Plasman: 1. Španija 6, 2. Hrvatska 3, 3. Australija 3, 4. Južna Afrika 0.

Grupa B: Francuska – Kina 16:9, Grčka – Brazil 23:4. Plasman: 1. Grčka 6, 2. Francuska 6, 3. Kina 0, 4. Brazil 0.

Grupa C: SAD – Japan 18:5, Srbija – Crna Gora 14:6. Plasman: 1. Srbija 6, 2. SAD 4, 3. Crna Gora 2, 4. Japan 0.

Grupa D: Kazahstan – Rumunija 3:25, Mađarska – Italija 15:14 – peterci (9:9). Plasman: 1. Mađarska 5, 2. Italija 4, 3. Rumunija 3, 4. Kazakhstan 0.