Srpski juniori otputovali na šampionat sveta za 18-godišnjake u Argentini

Share this post on:

Srpska muška juniorska reprezentacija će od 2. do 9. jula učestvovati na Svetskom prvenstvu za vaterpoliste do 18 godina u Buenos Ajresu.

Selektor Miloš Saković je za ovo takmičenje izabrao sledeće vaterpoliste – golmani: David Dimković (Partizan), Viktor Savić (Crvena zvezda), igrači u polju: Kosta Bodiroga (Partizan), Filip Novaković (Šabac), Ognjen Tomić (Šabac), Vuk Kojić (Radnički), Luka Gladović (Novi Beograd), Luiđi Canepa (Partizan), Miljan Đokanović (Partiizan), Marko Ićitović (Bečej), Uroš Adamović (Partizan), Strahinja Krstić (Partizan), Novak Lazić (Šabac), ,Luka Dimić (Partizan), Vuk Čonkić (Partizan).

Uz saveznog trenera Miloša Sakovića, u stručnom štabu su treneri Nikola Rađen, Miloš Popović, lekar dr Miodrag Nastić i tim lider Goran Čanković. Srpski sudija na turniru biće Vuk Milović.

Turnir u Buenos Ajresu se igra po novom, prošle godine, uvedenom sistemu svetskih prvenstava za vaterpoliste i vaterpolistkinje do 18 i do 20 godina i na šampionatima Evrope za .

Ekipe su podeljene u dve divizije. Srbija, osvajač srebra na prethodnom SP za 18-godišnjake (Beograd 2022), će u grupnoj fazi za rivale imati selekcije SAD, Crne Gore i Mađarske. Prve dve ekipe prolaze u četvrtfinale, a trećeplasirani i četvrtoplasirani će se u razigravanju sastati sa dve ekipe iz Divizije 2.

“Zadovoljan sam urađenim, momci su dali sve od sebe najbolji sastav smo izabrali. Postoje neke male promene u odnosu na prošlu godinu. To nije samo kod nas, to je nromalno u ovom uzrastu. Čeka nas jak turnir, osam ekipa mogu da se bore za zlato. Biće zanimljivo. Ambicije su uvek iste, idemo na najsjajnije odličje. Pristupaćemo oprezno snakoj utakmici. Svi dolaze da ga osvoje. Nemam izgovor, osim da će rezultat pokazati kako smo radili. Verujem da sam sa svojim saradnicima Popovićem, Rađenom i Belopavlovićem uradio dobar posao i apsolutno verujem u naše igraće – rekao je Miloš Saković, prenosi VSS.

Svetsko prvenstvo za 18-godišnjake, Buenos Ajres, sastavi grupa

Divizija 1

A grupa: SAD, Srbija, Crna Gora i Mađarska

B grupa: Grčka, Italija,Španija, Hrvatska

Divizija 2

C grupa: Kina, Kanada, Iran

D grupa: Brazil, Argentina, Urugvaj

E grupa: Japan, Novi Zeland, Kolumbija

F grupa: Australija, Južna Afrika, Kazahstan.

U prvom kolu, Srbija će se sastati sa Mađarskom (meč se, po srednjeevropskom vremenu, igra u noći između 2. i 3. jula), a u naredna dva dana će odigrati preostale dve utakmice sa SAD i  sa Crnom Gorom