Srbija u Grupi A Svetskog prvenstva za 18-godišnjake

Share this post on:

Svetska akvatika (bivša FINA) je obavila žreb grupa za Svetsko prvenstvo za vaterpoliste do 18 godina koje će biti održano u Buenos Ajresu od 2. do 8. jula, a nedavno su objavljeni i sastavi grupa za šampionat planete za kadetkinje.

Svetsko prvenstvo za 18-godišnjake (Buenos Ajres, 2 – 8. juli)

Selekcija Srbije, koju će kao selektor voditi Miloš Saković, će na SP u Buenos Ajresu igrati u Grupi A sa reprezentacijama SAD, Crne Gore i Mađarske.

Po sistemu takmičenja uvedenom prošle godine, učesnici na mlađejuniorskim i juniorskim šampionatima planete su podeljeni u dve divizije.

Prvih osam sa prethodnog SP za igrače do 18 godina, održanog 2022. u Beogradu, su u Diviziji 1 (Grupe A i B) a ostali u Diviziji 2.

Pobednici i drugoplasirani iz grupa A i B prolaze u četvrtfinale, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani igrati sa najbolje četiri ekipe iz Divizije 2.

Srbija je na SP u Beogradu pre dve godine osvojila srebro, iza Mađarske, a ispred Španije. Jedina neevropska reprezentacija u Diviziji 1 je jedan od rivala Srbije u prvoj fazi, tim SAD. Amerikanci su na šampionatu održanom 2022. na bazenu „Milan Gale Muškatirović – 25. maj“ osvojili deveto mesto, ali su u prvoj diviziji, jer četvrtoplasirana selekcija sa SP 2022, Holandija, ne učestvuje na šampionatu u Buenos Ajresu.

Divizija 1

Grupa A: SAD, Srbija, Crna Gora, Mađarska

Grupa B: Grčka, Italija, Španija, Hrvatska

Prvoplasirani i drugoplasirani idu u direktno u četvrtfinale, trećeplasirani i četvrtoplasirani u osminu finala.

Divizija 2

Grupa C: Kina, Kanada, Iran

Grupa D: Brazil, Argentina, Urugvaj

Grupa E: Japan, Novi Zeland, Kolumbija

Grupa F: Australija, Južna Afrika, Kazahstan

Pobednici grupa će igrati u osmini finala, ali prethodno će razigravati u baražu, po formatu 1E – 1F, 1D – 1C.

Parovi osmine finala- OF1: 3B – poraženi iz meča 1E-1F; OF2: 3A – poraženi iz meča 1D-1C, OF3: 4A – pobednik meča 1D-AC, OF 4: 4B – pobednik meča 1E – 1F

Parovi četvrtfinala: 1A – pobednik OF4, 2A – pobednik OF1, 1B – pobednik OF3, 2B – pobednik  OF2.

Generacija srpskih vaterpolista koja će igrati u Buenos Ajresu (rođeni 2006. i mlađi) je na prethodna dva velika takmičenja osvojila srebro (Evropsko prvenstvo za 17-godišnjake u Manisi 2023. godine) i bronzu (Svetsko prvenstvo za 16-godišnjake u Volosu 2022). U Manisi je zlato osvojila Grčka, a u Volosu je najbolja bila Grčka.

Svetsko prvenstvo za 16-godišnjakinje (Manisa, 28. jun – 4. juli)

Svetska akvatika je objavila i rezultate žreba za Svetsko prvenstvo za igračice do 16 godina, koje će biti održano u turskoj Manisi (28. jun – 4. juli)

U ovoj kategoriji timovi nisu podeljeni u dve divizije, a Srbija je žrebana u Grupi E sa SAD i Novim Zelandom. Prve dve ekipe iz grupe prolaze u osminu finala.

Srbija će debitovati na SP za 16-godišnjake. Zlato na Prvom šampionatu sveta za kadetkinje, osvojila je Mađarska

Grupa A: Tajland, Holandija, Izrael

Grupa B: Zimbabve, Grčka, Kanada

Grupa C: Nemačka, Francuska, Hrvatska

Grupa D: Kazahstan, Mađarska, Južna Afrika

Grupa E: SAD, Srbija, Novi Zeland

Grupa F: Meksiko, Turska, Australija

Grupa G: Ukrajina, Malta, Španija

Grupa H: Kina. Italija, Češka

Parovi osmine finala: A1 – D2, A2 – D1 B2 – C1, B1 – C2, E1 – H2, F2 – G1, E1 – G2, E2 – H1.

Svetsko prvenstvo za kadete biće održano na Malti u junu. Žreb je obavljen još u februaru, a Srbija će biti u grupi sa Kinom, Peruom i Kolumbijom.