Žreb za Svetsko prvenstvo za 16-godišnjake: Srbija u grupi sa vanevropskim timovima

Share this post on:

U Dohi je danas obavljen žreb za Drugo prvenstvo sveta za vaterpoliste do 16 godina koje će biti održano na Malti (18. – 24. jun).

Na turniru će učestvovati čak 32 ekipe (sedam više nego na 1. Svetskom prvenstvu do 16 godina koje je održano u Volosu 2022. godine).

Srbija je žrebana u grupu sa Kinom, Peruom i Kolumbijom.

Za razliku od Svetskog prvenstva za juniore i mlađe juniore (do 20 i do 18 godina) reprezentacie neće igrati u dve divizije u grupnoj fazi.

U prvoj fazi takmičenja ekipe biće podeljene u osam grupa. Po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe plasiraće se u osminu finala.

Srbija je na prvom SP za igrače do 16 godina, odigranom 2022. u Volosu, osvojila bronzu, pa je bila u prvom šeširu žreba u kojoj su bile sedam najboljih nacija u Volosu (1. Mađarska, 2. Grčka, 3. Srbija, 4. Crna Gora, 5. Italija, 6. Španija i 7. Hrvatska) i SAD, koje su bile devete u Volosu. Ostale selekcije su bile u drugom šeširu.

Na prvenstvu će igrati generacija koja je lane učestvovala na Evropskom šampionatu za igrače do 15 godina u Podgorici, na kome je Srbija bila četvrta. Medalje su osvojili Mađarska (zlato), Crna Gora (srebro) i Grčka (bronza).

Svetsko prvenstvo za muškarce U16 2024 (Malta, 18. – 24. jun), grupe

Grupa A: Srbija, Kina, Peru, Kolumbija

Grupa B: Španija, Bugarska, Češka, Zimbabve

Grupa C: Mađarska, Singapur, Nemačka, Poljska

Grupa D: SAD, Novi Zeland, Izrael, Holandija

Grupa E: Italija, Gruzija, Meksiko, Francuska.

Grupa F: Crna Gora, Slovenija, Južna Afrika, Egipat

Grupa G: Hrvatska, Kanada, Turska, Australija

Grupa H: Grčka, Malta, Kazahstan, Rumunija.

Parovi osmine finala: A1 – D2, A2 – D1 B2 – C1, B1 – C2, E1 – H2, F2 – G1, E1 – G2, E2 – H1.