Selektor Stevanović odredio kandidate za OI – tri iskusna povratnika na spisku

Share this post on:

Selektor Srbije Uroš Stevanović odredio je spisak kandidata za sastav za Olimpijske igre u Parizu.

Među kandidatima su skoro svi igrači koji su ove godine bili u programu reprezentacije i učestvovali na Evropskom šampionatu i(li) Prvenstvu sveta. Nedostaju iskusni golman Branislav Mitrović, koji je, kako je i pre nekoliko sedmica najavio, završio karijeru posle razgovora sa Stevanovićem i informacije da neće igrati na OI, i mladi Luka Gladović.

Na spisku od 23 kandidara su i trojica iskusnih povratnika.

Među njima je Miloš Ćuk, osvajač velikog broja medalja sa nacionalnim timom, uključujući i olimpijsko zlato u Riju. Ćuk za reprezentaciju nije igrao od Evropskog prvenstva 2020, a imao je vrlo dobru sezonu u Novom Beogradu. U konkurenciji za sastav su i olimpijski prvak iz Tokija Nikola Dedović i golman Dimitrije Rističević. Njih dvojica su prethodni put bili u sastavu na takmičenjima 2022. godine. Dedović već dve sezone uspešno igra za Vašaš, dok bivši golman Partizana Dimitrije Rističević, brani mrežu grčkog Panatinaikosa.

Na spisku su – golmani: Dimitrije Rističević (Panatinaikos), Radoslav Filipović (Radnički), Vladimir Mišović (Crvena zvezda), igrači u polju: Nemanja Ubović (Vuljagmeni), Nemanja Vico (Primorac), Đorđe Lazić (igrao za Brešu sada još bez kluba), Bogdan Gavrilović (Radnički), Sava Ranđelović (Vašaš), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Radomir Drašović (Novi Beograd), Đorđe Vučinić (Novi Beograd), Petar Jakšić (Radnički), Luka Pljevančić (Šabac), Miloš Ćuk (Novi Beograd),Strahinja Rašović (Radnički), Marko Radulović (Novi Beograd), Vasilije Martinović (Novi Beograd), Nikola Dedović (Vašaš),Dušan Mandić (Ferencvaroš), Viktor Rašović (Noazi la Sek), Nikola Lukić (Novi Beograd) Vuk Milojević (Crvena zvezda), Marko Dimitrijević (Partizan).

Kad je o stručnom štabu reč, novost je da će u sa vaterpolo reprezentacijom raditi i nekada uspešni odbojkaš Andrija Gerić, koji je već godinama cenjeni sportski psiholog.

U stručnom štabu su: Uroš Stevanović (selektor), Stefan Ćirić, Darko Bilić, Miloš Ostojić (treneri), Dajana Zoretić (kondicioni trener), Andrija Gerić (sportski psiholog), dr Ivan Marjanović (doktor), dr Nikola Repac (doktor),Vladimir Radović (fizioterapeut), Aleksa Nikolić (fizioterapeut).

Reprezentacija će od 10. do 22. juna trenirati u Kragujevcu. Od 24. juna do 2. jula će biti na pripremama u Kranju. Od 4. do 7. jula je turnir u Šapcu na kojem će učestvovati: Francuska, Australija, Crna Gora, Rumunija, Nemačka i Srbija. Posle dva dana odmora, od 10. do 16. jula će se pripreme nastaviti u Novom Sadu a od 17. do 20. jula u Podgorici. U Beogradu će se treninzi održati 22. i 23. jula i 25. jula se putuje na Olimpijske igre u Pariz.

Na Igrama će Srbija igrati sa rivalima – 28. juli: Japan, 30. juli: Australija 1. avgust: Španija, 3. avgust: Francuska, 5. avgust: Mađarska.

U grupi A su: Hrvatska,Italija, Rumunija, Grčka, SAD, Crna Gora.