Mandić predvodio Ferencvaroš do titule prvaka Evrope, srebro za Ćirićev Pro Reko

Share this post on:

Mađarski Ferencvaroš je po drugi put postao prvak Evrope. U dramatičnom finalu završnog turnira na Malti, Ferencvaroš je pobedio Pro Reko, sa srpskim trenerom Milošem Ćirićem u stručnom štabu – 12:11 (2:2, 4:2, 3:3, 3:4).

Ferencvaroš se vratio na tron posle 2019. godine. U međuvremenu Pro Reko je osvojio tri titule za redom, dok je sezona 2019/20 otkazana.

Srpski šampion Novi Beograd je ranije danas u meču za treće mesto izgubio od Olimpijakosa.

Junak mađarskog kluba je, kao i u polufinalu protiv Novog Beograda, bio Dušan Mandić, strelac četiri gola. Sem velikog doprinosa u napadu, Mandić je uradio odličan posao u odbrani. Nekoliko sekundi pre kraja ispred gola izblokirao je šut Frančeska Kondemija za izjednačenje i peterce.

Ferencvaroš je vodio većim delom meča, početkom treće četvrtine i sa tri gola razlike (8:5).

Reko je počeo da se vraća, a onda se desilo nešto slično kao i u polufinalu Novi Beograd-Ferencvaroš, kada je Filip Filipović dobio crveni karton. Nešto više od četiri minuta pre kraja, Joki Grata je izjednačio na 9:9. Međutim, usledila je VAR analiza situacije uoči gola, i sudije su zbog brutaliti faula bez prava zamene isključili Gerga Zalankija. Gratijev gol je poništen, Ferencvaroš dobio igrača više u naredna četiri minuta i peterac, koji je Mandić pretvorio u vođstvo od 10:8.

Tokom četiri minuta posle crvenog kartona, Reko je pratio Ferencvaroš, a nekoliko puta je u napadu imao igrača ili čak i dva više (bilo je situacija kada su tokom iste akcije bila isključena po dva ili jednom tri igrača Ferencvaroša). Ipak, nije izjednačio. Italijanski tim je imao je napad u poslednjih 20-tak sekundi, kada je već isteklo četvrtominutno isključenje, a dobio je i igrača više. Ipak, Mandić je izblokirao šut Kondemija i zapečatio trijumf Pro Reka.

MVP turnira nije zvanično proglašen, ali svakako je priznanje za najboljeg igrača zaslužio Dušan Mandić, strelac pet golova u polufinalu i četiri u finalu. Uz levorukog golgetera Srbije, u napadu Ferencvaroša u finalu istakli su se Stilijanos Agriropulos, Deneš Varga, Silard Janšik sa po dva gola. Kod Reka, Mateo Grata, Konstantinos Kakaris i Aron Janger su postigli po dva gola. Reko je, odlukom trenera Sukna, u finalu igrao bez legendardnog kapitena Aleksandra Ivovića. Zamenio ga je Joki Grata.