Održan seminar UVTS: Tri pravca edukacije trenera

Share this post on:

Udruženje vaterpolo trenera Srbije je u nedelju u Fakultetu za sport Univerziteta „Nikola Tesla“ okupilo svoje članove na seminaru na kome se govorilo o temama iz oblasti struke, pravnih pitanja i vaterpolo pravila.

Milan Aleksić, sportski direktor Vaterpolo saveza Srbije je, u ime VSS, pozdravio trenere u prepunom Amfiteatru Univerziteta.Dvostruki olimpijski šampion je istakao da su predstavnici UVTS i VSS nedavno dogovarali pravce dalje saradnje, za koju će se, kako je istakao, on potruditi da bude na visokom nivou.

Seminar, koi je izazvao veliku pažnju i koji je okupio preko 120 trenera, je zvanično otvorio Anto Vasović, predsednik Upravnog odbora UVTS. Vasović je, poput Aleksića, naglasio da mu je izuzetno drago što je odziv trenera veliki i dodao:

Vidim da su prisutni treneri iz svih sredina,što je još jedan podsticaj za rad Udruženja. Drago mi je da je prisutno mnogo trenera iz mlađih kategorija, a rad sa mladima je jedan od bitnih pravaca delovanja UVTS.

Marko Avramović, sekretar UVTS, Dejan Jovović, predsednik UVTS, Milan Aleksić, sportski direktor VSS, i Anto Vasović, predsednik UO UVTS

Predsednik UVTS Dejan Jovović je detaljnije govorio o dešavanjima u prethodnom periodu i  planovima za sledeću godinu.

Jovović je izrazio zahvalnost Dejanu Saviću, jednom od osnivača Udruženja, i Tomici Spasojeviću, prvom sekretaru. Njih dvojica su, kako je Jovović istakao, vodili Udruženje od 2018. do 2023. Savić, Jovović i Vladimir Bajković su bili inicijatori obnavljana Udruženja, ali vremenom je najveći deo posla preuzeo Dejan Savić. Trofejni selektor je u aprilu odlučio da se povuče sa uloge koju je do tada imao u UVTS, ali je ostao angažovan kao član Upravnog odbora.

Jovović, prvi predsednik UVTS, se na ovu poziciju vratio po povratku iz inostranstva. Podsetio je da je glavni cilj osnivanja Udruženja bio unapređenje edukacije trenera. Neki od projekata koji su u prethodnom periodu započeti su realizovani, neke treba kompletirati.

Cilj nam je da organizacijom ovogodišnjeg seminara, prvog posle dve godine, uspostavimo redovan ritam održavanja stručnih skupova. Plan nam je da ubuduće imamo dva velika seminara godišnje. Prvi sledeći je planiran za mart ili april sledeće godine.

Međutim, veliki seminari nisu jedini način na koji UVTS planira da obrazuje i podstiče edukaciju trenera. Predviđena su tri pravca edukacije – dve vrste seminara i rad na terenu.

Sem velikih, organizovaćemo manje, regionalne seminare. Drugi deo tog pravca rada je da bi posle regionalnih seminara predstavnici Udruženja vaterpolo trenera, po programu koji bi bio dogovoren sa Stručnim savetom Vaterpolo saveza Srbije, obilazili klubove.

Predstavnici UVTS bi teme prezentovane na regionalnim seminarima razrađivali i realizovali u radu sa trenerima u klubovima.

Finalizacija takvog načina rada bi trebalo da bude da u narednom periodu, dođemo do standarda u nekim tehničkim elementima u radu sa mlađim kategorijama, koji bi bili primenjivani u svim klubovima. Dobijali bismo igrače koji bi bili tehnički obučeni po istom sistemu, što bi olakšalo rad saveznim trenerima reprezentacija u mlađim kategorijama, a kasnije i selektorima seniorskih reprezentacija.

Unapređivali bismo edukaciju, koja po mom mišljenju mora da bude na visokom nivou, s obzirom na rezultate koji su iza nas, aktuelni smo olimpijski šampioni. Smatram da treneri i kroz svoju edukaciju treba da doprinesu da se sa takvim rezultatima nastavi.

Sem edukacije, UVTS kao jedan od prioriteta u svom radu postavlja poboljšanje statusa i zaštitu trenera. Jovović je najavio da će u sklopu toga UVTS nastojati da, po ugledu na druge sportove, reguliše sistem licenciranja trenera.

Već posle uvodne reči čuli su se predlozi trenera o nekim akcijama, koje bi UVTS mogao da započne ili sprovede. Jovović i Marko Avramović, sekretar Udruženja, su istakli da je UVTS otvoreno za sve konstruktivne predloge i da će ih razmatrati.

Advokat Nikola Grujić iz advokatske kancelarije Uroša Ganovića, člana ekspertskog tima UVTS, je detaljnije predstavio pravne aspektima rada Udruženja, planove na zaštiti trenera i licenciranju.

U prvom predavanju, trener u stručnom štabu Novog Beograda, Bojan Međedović je govorio o razvijanju aerobne sposobnosti kod mladih vaterpolista

Dejan Perišić, sekretar Tehničkog vaterpolo komiteta Evropske akvatike (bivši LEN) i komesar za takmičenja VSS, je trenerima prezentovao najnovije izmene u pravilima vaterpolo igre.

Vladimir Kitanović iz Zavoda za sport i medicinu sporta se bavio o psihološkim osnovama treniranja sportista različitih polova u predavanju na temu „Vaterpolo je i za devojčice!“.

Poslednji predavač na seminaru bio je Miloš Korolija, selektor juniorske selekcije Srbije, koji je analizirao učinak srpskih selekcija u mlađim kategorijama ove godine, tokom koje su osvojene dve srebrne medalje (na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 i na Evropskom šampionatu za igrače do 17 godina). Poseban deo Korolijinog predavanja bio je koncept igre nacionalnih mlađih selekcija Grčke i Španije.

Tokom seminara odžana je humanitarna akcija, skupljana su sredstva za lečenje Nađe Marković.

Seminaru su prisustvovali treneri muških i ženskih superligaških klubova, nižih rangova takmičenja, mlađih kategorija, stručnjaci angažovani u inostranstvu, a za sve članove koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju organizovan je prenos uživo.

Više fotografija na našoj Facebook strani.