Nenad Vasilovski: Neophodan povratak stilu rada koji je naš vaterpolo održavao na vrhunskom nivou

Share this post on:

Sledeći gost u rubrici „Stručni ugao“ je iskusni trener Nenad Vasilovski.

Tokom karijere duge četiri decenije Vasilovski je trenirao ekipe  Crvene zvezde, Partizana, Banjice (nekadašnji Student) Beograda, Vojvodine, Spartaka, Naisa, Bečeja, Proletera, kragujevačkog Radničkog, a i italijanske Ortiđe.

Vodio je prve timove, ali je pre svega prepoznatljiv kao jedan od najpriznatijih vaterpolo stručnjaka u Srbiji za rad sa mladima i pronalaženje talenata.

Kao selektor reprezentacije Srbije mlađih kategorija tri puta je osvajao zlatne medalje na prvenstvima Evrope, bronzu na Svetskom prvenstvu… Kroz trenersku školu Vasilovskog prošla je velika većina igrača koji su poslednjih godina bili, a i sada su okosnica seniorske reprezentacije Srbije.

Pre tri godine, Vasilovski je počeo novu misiju. Preuzeo je Novobeogradske vukove, razvojni tim Novog Beograda, i omladinske selekcije aktuelnog šampiona Srbije.

Vukovi su najprijatnije iznenađenje prvog dela sezone Super lige Srbije. U B grupi  bili bolji od gradskih rivala Taša i Starog grada, valjevskog Valisa, i plasirali se u ligu od 1. do 6. mesta, kao trećeplasirani iza Crvene zvezde i Radničkog.

Sem u Super ligi, Vukovi učestvuju u A1 Regionalne lige. Posle prvog turnira B grupe u Zrenjaninu dele prvo mesto sa Valisom, a ispred Vojvodine, Proletera i Taša.

U intervjuu je govorio o rezultatima tima koji sada vodi, trenutnom stanju u srpskom vaterpolu, sa posebnim osvrtom na promene u trenerskom pristupu mladim vaterpolistima, koje su po njegovom mišljenju potrebne, i  povratak sistemu koji je napušten.

Rezultatski ciljeva Vukova već ispunjeni, na redu novo učenje

Osnovni cilj Vukova ove sezone je bio opstanak u Super ligi i da „skupo prodamo kožu“ u mečevima sa timovima iz „velike šestorke“. Prvi deo sezone smo odigrali dobro, a i iznenadili i jednog od favorita – Valis, plasirali se u grupu od prvog do šestog mesta, samim tim i izborili opstanak i rezultatski cilj ispunili već u oktobru, a smatram da smo u mečevima sa svim ekipama pokazali napredak.

Cilj je, što se rezultata tiče ispunjen, ali pred Vukovima je još mnogo zadataka, s obzirom da je ovoj ekipi najvažnija misija priprema mladih i talentovanih igrača za ulazak u prvi tim.

Sada nas očekuje duga pauza u takmičenjima, tokom koje ćemo raditi na ispravljanju nedostataka kako bismo popravili igru pred nastavak sezone, u kojoj nas u Super ligi očekuju dueli sa Novim Beogradom, Partizanom i Šapcem, s kojim smo se već sastali u Kupu Srbije. Odigrali smo dobru utakmicu, bili na pragu iznenađenja. Nismo savladali Šapčane, ali zadovoljan sam prikazanim.

Ekipu Vukova uglavnom čine juniori i mlađi seniori, ali raspon godišta prvotimaca je širok.

Najstariji igrač je rođen 1999, a najmlađi 2010. godine.  Uroš Munćan je sa 13 godina debitovao ove sezone protiv Crvene zvezde i verovatno je najmlađi vaterpolista koji je zaigrao u najvišem rangu u istoriji srpskog i jugoslovenskog vaterpola. Naravno, nije proveo vremena u igri, kako ne bi prerano, žargonski rečeno, izgoreo. Vodimo računa o tome da talentovanim igračima što pre pružimo šansu da osete atmosferu seniorskog takmičenja, u meri koja je odgovarajuća njihovom uzrastu, jer smatramo da je to pravi put.

Ciljevi isti, ali način rada mora da se menja

Na pitanje koliko uspeva da sistem rada kojim je radio i koji je gradio tokom bogate karijere u mnogim klubovima sprovede u radu u Novom Beogradu, Vasilovski odgovara da pokušava i uspeva, ali da su vremena promenila:

Treneri mlađih kategorija u svim sportovima moraju da budu svesni da su ciljevi isti sada kao i pre 30 godina, ali način da se do tih ciljeva dođe se menja. Pre tri decenije, sportistima mlađih kategorija nije bilo mnogo stvari koje su im skretali pažnju sa sporta i škole. Današnja deca imaju mnoge privilegije, razne stvari su im dostupne.

Moramo da se borimo da bismo decu zadržali u sportu, a mnogo je negativnih uticaja sa strane. Ti negativni uticaji stižu i od roditelja, od kojih mnogi imaju prevelike ambicije, ne shvataju šta mi želimo da napravimo od dece. Treneri nemaju podršku roditelja da zajedničkim snagama izvedemo decu na put i što se tiče sporta i što se tiče škole, koju mi u klubu ne zapostavljamo. Čast izuzecima, ali većina roditelja nam otežava da radimo posao u razvijanju dece u sportiste. Oni ne smetaju toliko trenerima, koliko svojoj deci, koju onemogućavaju da na pravi način razviju talenat.

Ocenjujući prvi deo sezone u Super ligi Srbije i Kupu Srbije, Vasilovski kaže da su plasmani realni i uglavnom očekivani, jedino iznenađenje do sada je uspeh Vukova.

Kad je o Evropi reč, uz Novi Beograd, koji je prema očekivanju osvojio prvo mesto u svojoj grupi Lige šampiona i plasirao se u četvrtfinale, u drugoj polovini klupske sezone, na evropskoj sceni Srbiju će predstavljati i Crvena zvezda. Crveno-beli, kao trećeplasirani u svojoj grupi iz Lige šampiona prešli su Kup Evrope.

Zvezda, koja ima kvalitetan tim, malo promenjen u poređenju sa prošlosezonskim, se posle uspešnih kvalifikacija plasirala u Ligu šampiona. Nije uspela da prođe dalje. Ipak, u dve gostujuće utakmice u kojima je poražena, od dva Jadrana, lako je moglo da se desi da dođe do pobeda i boljeg plasmana. Ferencvaroš je, ipak, daleko ispred. Šabac je stigao do grupne faze Kupa Evrope, u kojoj je završio evropsku sezonu, ali dostojno je reprezentovao srpski vaterpolo i zaslužuje čestitke.

Broj srpskih klubova koji beleže dobre rezultate u Evropi je ističe Vasilovski nezadovoljavajući

Srpski vaterpolo mora da ima više predstavnika u završnicama evropskih kupova, kao što je imao ranije. Svi zajedno u srpskom vaterpolu treba da analiziramo gde grešimo i šta treba da popravimo kako bismo se vratili na stare staze.

Nedovoljno mladih nosilaca igre u prvim timovima

Po mišljenju iskusnog stručnjaka, jedan od problema je mali broj mladih igrača koji su u prvom planu u svojim klubovima.

Svedoci smo da su praktično u svim timskim sportovima u Srbiji poslednjih godina stranci nosioci igre. U Novom Beogradu, ipak, glavnu reč vode naši igrači, uz nekoliko stranih vaterpolista ekstra kvaliteta. Međutim, u većini naših najboljih vaterpolo klubova, glavnu ulogu imaju stariji i iskusni igrači. Poslednjih godina sve je manje mladih koji su nosioci igre seniorskih timova. Uz veći broj mladih možemo da se vratimo na scenu kao nosioci svetskog i evropskog vaterpola.

Nenad Vasilovski ne smatra da treneri ne daju dovoljno šanse mladima. Problemi su drugog tipa.

Mladi igrači moraju da budu bolji od starijih ili istog kvaliteta da bi dobili šansu, jer u seniorskom vaterpolu je, za razliku od mlađih kategorija, glavni cilj, naravno, rezultat. Sad se vraćamo na temu o razlikama između nekadašnjeg i načina rada koji treneri moraju da primenjuju danas, s obzirom na okolnosti promenjene vremenom. Mlad igrač mora da shvati da mora da se izbori radom na treninzima i da izbori mesto u ekipi.

Problem je kad mladi igrač misli da mu pripada mesto u timu bez truda i napora da bi ga trener primetio i gurnuo u vatru pre starijeg igrača. Apriori, očekuje da treba da igra zato što je mlad i perspektivan. Tu negativan uticaj imaju, između ostalog i roditelji. To su, po meni neki od problema.

Iskusni trener dodaje da mladi u Srbiji sada imaju priliku da na delu vide vaterpolo asove, ali da tu priliku ne koriste.

Na utakmicama Novog Beograda skoro i da ne viđam mlađe igrače i mlade trenere iz drugih klubova. Ne dolaze da vide asove poput Filipovića, Jakšića, Pijetlovića, Granadosa… Prisustvom mečevima mladi mogu da vide odlične vaterpoliste u igri, ali i njihovo zagrevanje, pripremu za utakmicu. Nešto od toga što primete mogu i da kopiraju i koriste građenju svog stila. Kad sam ja bio na početku, dolazilo sam, kao i drugi treneri, na mnogobrojne utakmice, pratio starije kolege trenere. Gledali smo kako oni vode utakmice, kako se ponašaju i to iskustvo nam je mnogo koristilo u našem trenerskom putu.

Imamo perspektivu, ali moramo da brinemo o talentima

Možda bi neko čitajući prethodne izjave pomislio da Vasilovski pesimista kada je u pitanju budućnost srpskog vaterpola. Naprotiv, on ističe da smatra da naš vaterpolo ima perspektivu, da ima talente, ali da  neophodno da se rad sa mladima promeni na svim nivoima. Preciznije – da se, uz sve do sada navedeno, koriste ranija iskustva.

„Ne možemo da se poredimo sa mnogoljudnijim zemljama, ali ovo podneblje daje posebne ljude u svim sferama života, tako i u sportu. Imamo vaterpolo talente, ali treba da ih tražimo i pratimo.

Moramo da se vratimo našem stilu rada, koji je prethodnih godina održavao srpski vaterpolo na vrhunskom nivou. Jedna od stvari koju moramo da vratimo su duže pripreme mlađih kategorija i veći broj kampova na nivou države, nacionalnog saveza. Nekada smo imali mnogo kampova, kako za igrače na svim pozicijama, tako i posebne kampove za centre, golmane ili bekove.

Smatram da početak selekcije igrača i njihovo okupljanje u kampovima treba da se spusti na 10 godina i od tog perioda da se prati razvoj dece. Potrebno je da imamo spiskove talenata. Svojevremeno, dok sam ja radio u kampovima, treneri su pratili sve igrače, beležili njihove karakteristike i davali procene koji su njihovi dometi, odnosno da li mogu da dođu do seniorske reprezentacije. Rezultati u seniorskim takmičenjima su pokazali da je to bio pravi put. Iz takvih kampova su izlazili budući šampioni.

Rezultati u radu sa mladima i na međunarodnim takmičenjima nisu prioritet, već stvaranje igrača koji će naslediti sadašnje šampione, podvlači Vasilovski.

Moramo da ulažemo u edukaciju dece i edukaciju trenera koji rade s njima i onda možemo da očekujemo da mlad igrač bude bolji od starijeg. Moramo u praksi da pokažemo da brinemo o mladima.

I najbolji treneri bi morali da dolaze u kampove, da održe poneko predavanje kako igračima, tako i trenerima koji rade s mladima. U kamp bi trebalo dovoditi i starije, iskusne igrače koji bi deci mogli praktično da pokazuju elemente u igri.

Sada druge nacije primenjuju sistem koji je naš vaterpolo imao, ali ga je napustio.

Španija je trenutno jedna od najuspešnijih nacija u vaterpolu, koja s obzirom na broj stanovnika ima i veliku bazu. Međutim, Španci ulažu u mlade. Kamp Barselonete je vrlo cenjen. U njegovom radu, kao demonstratori učestvuju Felipe Perone, Alvaro Granados i drugi asovi. Mi smo takve kampove nekada imali, mi smo bili generator. Srbija  treba i može da ponovo bude zemlja koja uvodi nešto novo u vaterpolu, zaključio je Vasilovski.

Više iz rubrike “Stručni ugao”