Humanitarna akcija tokom seminara UVTS za pomoć Nađi Marković

Share this post on:

Seminar Udruženja vaterpolo trenera 10. decembra u Beogradu će imati i humanitarni karakter.

Svi učesnici će imati priliku da pomognu u lečenju Nađe Marković (2020), kojoj je odmah po rođenju dijagnostikovana bolest – recesivna distrofična epidermolysis bullosa („dete leptir“), zbog čega je odmah upućena u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova.

Dete je napušteno odmah nakon postavljene dijagnoze od strane roditelja, koji su odbili da budu staratelji. Tokom 2021. godine smešteno je u hraniteljsku porodicu. Do tada je bila hospitalizovana u više zdravstvenih ustanova u Srbiji.  U maju ove godine operisana na klinici u Salcburgu u cilju proširenja jednjaka, za koju je deo sredstava obezbedila lokalna uprava grada Čačka i privrednici Čačka, a preostali deo hraniteljica. Nađi je preporučen intenzivan tretman kože i generalizovanih erozija i korišćenje zavoja kako bi se sprečilo spajanje prstiju

Usled saznanja da kompanija “Krystal Biotech” u Americi proizvodi lek  koji može u značajnoj meri poboljšati kvalitet života osobama sa ovom bolešću, za koji su potrebna značajna finansijska sredstva (više od 76 miliona dinara) koja Nađina hraniteljica ujedno je i njen staratelj nije u mogućnosti sama da obezbedi pa se obraća svim ljudima koji su u mogućnosti da pomognu, da Nađi omoguće život bez bola.

Više informacija na linku

Tokom seminara biće postavljena kutija u koju će se prikupljati dobrovoljni prilozi.