Anto Vasović: Izjednačena borba za Super ligu; zajedničkim snagama ka omasovljenju vaterpola

Share this post on:

Klupska sezona 2023/24 otvorena je kvalifikacijama za Ligu šampiona. U protekle dve nedelje startovala su nadmetanja u Super ligi Srbije za muškarce i prvenstvu države za žene.

Na red je došla i Prva A liga Srbije za muškarce, koja počinje predstojećeg vikenda.

Učestvovaće osam klubova: tri beogradska – Zemun, Banjica i Beograd, zatim pančevačka Mladost, Bečej, kikindski ŽAK, šabačka Sava i subotički Spartak Patent Co.

Liga je ove sezone „skraćena“. Zbog proširenja Super lige sa 10 na 12 klubova, nijedan klub iz najvišeg ranga nije ispao u A ligu, a u Super ligu su napredovali Taš i Stari grad.

Broj učesnika je sa deset smanjen na osam. Jedini novajlija u poređenjenju sa prošlom sezonom je povratnik u ovaj rang Spartak.

Subotičani su minule sezone ubedljivo, sa samo jednim porazom osvojili prvo mesto u Prvoj B ligi i ponovo se našli u društvu A ligaša.

Spartak će u novoj sezoni sa klupe predvoditi Anto Vasović.

Dvostruki svetski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije (1986. i 1991) i osvajač mnogih drugih trofeja sa nacionalnim timom i u klupskim takmičenjima, je prošle godine stigao u Spartak i preuzeo funkciju sportskog direktora. Nedavno je imenovan i za trenera prvog tima, koji će voditi zajedno sa dosadašnjim prvim trenerom Urošem Tešićem.

Vasović, nekadašnji predsednik Stručnog saveta VSS, je u intervjuu za našu rubriku „Stručni ugao“ govorio kako o Prvoj A ligi, ali i o dugoročnim planovima subotičkog kluba, omasovljenja vaterpola u gradu i Vojvodini.

Ambicija nam je da se  borimo za vrh tabele i plasman u Super ligu, jasan je Vasović na početku razgovora o prvom timu Spartaka.

Ekipa je pojačana. Ekipi koja je osvojila prvo mesto u B ligi pridružili su se Dušan Talaja, Aleksa Konatar, Ognjen Vasović, Aleksandar Lovadinov.

Nastojali smo da tokom priprema odigramo što više trening utakmica. Mnogo nam je u tome značio turniru u Bečeju, na kome smo igrali protiv nekoliko klubova koji će nam biti rivali u prvenstvu. Poslednja provera bio nam je susret sa vrlo dobrom ekipom Novobeogradskih vukova u Kupu Srbije, u kome nam prioritet nije bio rezultat, već priprema za start A lige. Tek pre tri nedelje smo se kompletirali, imali smo problema sa prehladama, bolestima. Ipak, učinili smo sve da start prvenstva dočekujemo spremni.

Mnogo konkurenata za vrh tabele

S obzirom da je broj učesnika smanjen, da niko iz najvišeg ranga nije zamenio dve najbolje ekipe u protekloj sezoni, postavlja se pitanje da li je kvalitet A lige opao.

Ne smatram da je kvalitet lige opao. Još uvek ne znam sastave svih rivala, ali pratim i pratio sam njihove rezultate, a protiv nekih klubova smo se sastajali tokom priprema.Verujem da će takmičenje biti sličnog kvaliteta. Prošle sezone, iz Prve A lige u Super ligu prošli su Taš i Stari grad. Međutim, razlika u bodovima između prve dve ekipe i onih koji su ostali iza njih nije velika. Bilo je mnogo neizvesnih utakmica, u kojima su odlučivali gol-dva.

Anto Vasović na treningu sa vaterpolistima Spartaka

Vasović vidi Spartak kao jedan od klubova koji bi mogao da se bori za vrh. Ko sem Subotičana spada u krug kandidata za vrh tabele?

U konkurenciji za plasman u viši rang su Mladost, Beograd, Zemun, Beograd i Spartak. Ne treba izostaviti ni Banjicu i Savu, razvojne timove Partizana i Šapca, kojima plasman u viši rang nije prioritet, već stvaranje igrača za prvi tim. Međutim, sigurno je da na obe ekipe treba ozbiljno računati. Očekujem da će do samog kraja borba za prva dva mesta, koja vode u Super ligu, odnosno plej-aut, biti izjednačena i da će ponovo biti mnogo neizvesnih mečeva.

Kao i u Super ligi, sezona pauza u A ligi će, zbog Evropskog i Svetskog prvenstva, biti dugačka – od sredine decembra do sredine februara.

Imaćemo dugu pauzu, ali sistem takmičenja je dobar. Za razliku od Super lige, igraće se po dvokružnom bod sistem. Svako će imati priliku da se protiv svih rivala dokaže i na domaćem i na gostujućem terenu, a smatram da će se teško dolaziti do bodova u gostima“.

Razvojna liga za talente

Proteklih godina u reprezentacijama Srbije za mlađe kategorije nije bilo mnogo igrača iz A lige. Okosnicu uglavnom čine igrači superligaških klubova. Na pitanje da li to znači da u A ligi nema dovoljno mladih igrača, potencijalnih reprezentativaca kako u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, Vasović odgovara negativno:

A liga je za mlade razvojno takmičenje. Imaju šansu da se dokažu u seniorskom takmičenju i skrenu pažnju na sebe. Da bi talenti nastavili da se razvijaju kako bi jednog dana stigli do konkurencije za reprezentaciju potrebno je da oko 20.godine napreduju kroz takmičenje u Super ligi ili sa klubom sa kojim su igrali u A ligi ili kao članovi nekog novog kluba.

Najsvežiji primer je ekipa Vukova, drugog tima Novog Beograda. Momci su se razvijali kroz Prvu A ligu, plasirali su se u Super ligu, gde prošle godine bili sedmi, a  i sada pripadaju bar sredini tabele. Verujem da će se i ove sezone u A ligi pojaviti dosta mladih igrača, koji bi jednog dana mogli da postanu i potencijalni reprezentativaci.

Trening Spartaka u bazenu “Prozivka”

Zajedničkim snagama ka omasovljenju i podizanju nivoa vaterpola u Subotici i Vojvodini

Pre dolaska u Suboticu, Vasović je bio sportski direktor i, jedno vreme, i trener prvog tima Šapca. U proteklih nekoliko godina, srpski vaterpolo je u Šapcu dobio novu bazu.

Da li je moguće da se sličan projekat ostvari u Subotici?

Nekoliko godina u Subotici su delovala dva vaterpolo kluba – Spartak i Spartak Prozivka. Prošle godine, rukovodstva klubova su postigla dogovor i došlo je do ujedinjenja u sadašnji, “stari” Spartak, koji je član istoimenog sportskog društva. Gradske strukture su lepo prihvatile tu odluku i pružaju nam podršku. Zajedno lakše možemo da ostvarimo ciljeve, a to je pre svega omasovljenje vaterpola u Subotici i da što više dece okrenemo sportu.

Spartak (2011), bronza na Prvenstvu Srbije

Spartak je uveo praksu besplatnih škola vaterpola, kako za dečake i devojčice. Ima i sve masovniju žensku sekciju, koja učestvuje u međunarodnoj Dunav ligi. Osvrćući se na ono što je do sada postignuto po pitanju dugoročnih planova Vasović kaže:

Kada je o mlađim kategorijama reč, prošle sezone najznačajniji rezultat ostvarila je generacija igrača rođenih 2011. i kasnije, koja je na Prvenstvu Srbije osvojila bronzanu medalju. Vidi se napredak, ali ciljevi su viši. Želja nam je da u svakoj kategoriji imamo bar po dve ekipe.

Spartak učestvuje i u većem projektu omasovljenja vaterpola.

Zajedno sa još nekoliko  vojvođanskih klubova radimo na tome da tokom sezone organizujemo više turnira i nezvaničnih utakmica za mlađe kategorije.U saradnji sa Vaterpolo savezom Vojvodine pokušavamo da obezbedimo kvalitetniji pristup radu sa mladima, a sa ciljem da Vojvodina postane ono što i treba da bude – jedan od stubova srpskog vaterpola, zaključio je Vasović.

Više iz rubrike “Stručni ugao”