Srbija šesta na Prvenstvu sveta u Dohi

Share this post on:

Reprezentacija Srbije je osvojila šesto mesto na Prvenstvu sveta u Dohi I tako završila dve stepenice niže nego u Fukuoki 2023.

U meču za peto mesto Grčka je pobedila Srbiju 15:11 (5:2, 3:3, 2:4, 5:2). Grci, koji su na prethodnom SP osvojili srebro, su ključnu prednost stekli u prvoj polovini meča. Početkom druge četvrtine prvi put su poveli sa četiri gola prednosti (6:2). Srbija je pokušavala da se vrati. Pred poslednju deonicu je smanjila zaostatak na samo jedan gol, ali nije zadržala zamah. Imao je naš tim odlične periode u igri, ali i padove, što je iskusniji grčki tim znao da kazni.

Dobro je počelo za Srbiju. Petar Jakšić je svojim prvim pogotkom na turniru u Dohi doneo Srbii vođstvo od 1:0. Grci su izvratili sa dva pogotka, Srbija je izjednačila, ali do kraja prve deonice Grci su napravili seriju od 3:0. Genidunijas je pogodio iz kontre, a potom je dva pogotka postigao sjajni centar Konstantinos Kakaris i Grčka je na prvom odmoru vodila 5:2.

Već u prvom napadu u drugoj deonici Grčka je stigla do četiri gola prednosti pogotkom Gilasa (6:2), a nešto kasnije i sa 7:3. Oba puta je centar Nemanja Ubović odmah odgovorio golovima. Međutim, nije bilo odgovora posle pogotka Kalogeropulosa  sa osam metara (8:4). Posle osam primljenih golova u prvih 12 minuta, Srbia je konsolidovala odbranu, ali u napadu je i dalje nije bilo neophodne smirenosti, žurili su srpski igrači, sve do 15.minuta, kada je Mandić pogodio za 5:8.

Grci su do sredine treće deonice obnovila četiri gola prednosti, pogocima sa distance – 9:5 i 10:6. Međutim, Srbija je kao i u prethodnoj deonici uspela da sredi igru u odbrani, ali i da popravi napad, pa je  na odličan način završila četvrtinu. U poslednja dva minuta postigla je tri uzastopna gola. Pogađali su Drašović, Vučinić i Mandić, koji je sekund pre kraja četvrtine iskoristio igrača više i Srbija je prišla na 9:10.

Međutim početak četvrte deonice je pripalo Grcima. Vlahopulos je iskoristio gršku našeg tima u napadu i iz kontranapada pogodio sa 11:9. Na pet minuta pre kraja Giuvecis je povisio na 12:9. Odmah je usledio sjajan pogodak Drašovića za 10:12 i vratio nadu. Borio se srpski tim, ali dva minuta pre kraja, Grci su otišli na 14:10 i pitanje pobednika je bilo rešeno.

Grčka – Srbija 15:11 (5:2, 3:3, 2:4, 5:2)

Grčka: Zerdevas (13 odbrana), Genidunijas 1, Giuvecis 3, Papanastasiju 1 Gilas 1, Argiropulos 1, Alafrakis, Kakaris 3, Nikolaidis, Vlahopulos 2, Zorzatos, Kalogeropulos 2, Papanikolau. Selektor: Vlahos.

Srbija: Filipović (10 odbrana), Mandić 2, S.Rašović 1, Ranđelović 1, P.Jakšić 1, Vučinić 1, Drašović 3, N.Jakšić, Ubović 2, Lukić, V.Rašović, Mitrović, Lazić. Selektor: Stevanović.

Igrač više: Srbija 10 (3), Grčka 4 (2). Peterci: Grčka 1 (1).