Srbija protiv dva kontinentalna šampiona na Svetskom prvenstvu u Dohi

Share this post on:

Nacionalni tim Srbije će u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Dohi u februaru igrati protiv reprezentacija SAD, Japana i  jedne evropske selekcije.

Žreb je održan danas u Dohi. Još uvek nisu poznati svi učesnici, s obzirom da se ne zna koje tri reprezentacije će predstavljati Evropu. Šampionat Starog kontinenta je trebalo da bude održan u Netanji početkom januara. Evropska federacija je objavila da prvenstvo u Netanji neće biti održano u januaru, naravno, zbog rata u Izraelu. Međutim, za sada nije objavila da li će prvenstvo ili kvalifikacije biti održane u nekom drugom gradu ili će evropski učesnici biti određeni na neki drugi način.

Srbija, koja se na SP kvalifikovala kao polufinalista SP u Fukuoki i bila je u prvom „šeširu“ žreba, će u svakom slučaju imati teške zadatke. SAD, predvođena Dejanom Udovičićem, koja je protekle sedmice sa lakoćom osvojila zlato na Panameričkim igrama, je protivnik za respekt. Japan, šampion Azije, je mnogo puta zadavao muke favoritima. Treći rival Srbije u Grupi C će biti tim koji do Dohe dođe kao drugoplasirani predstavnik Starog kontinenta, a to bi mogla da bude, verovatno, Crna Gora ili Hrvatska.

Tokom 2023, Srbija je na zvaničnim takmičenjima igrala i protiv SAD i protiv Japana. Amerikanci su, posle preokreta u finišu, pobedili Srbiju 10:9 u četvrtfinalu Svetskog kupa u Los Anđelesu. Srbija je bila bolja od Japana (16:10) u plej-ofu Svetskog prvenstva u Fukuoki.

GRUPA A: Španija, Evropa 1, Australija, Južna Afrika

GRUPA B: Grčka, Francuska, Brazil, Kina

GRUPA C: Srbija, SAD, Evropa 2, Japan

GRUPA D: Mađarska, Italija, Evropa 3, Kazahstan

Prvo kolo na programu je 5, drugo 7, a treće 9. februara. Prvi rival Srbije biće tim iz Evrope, u drugom kolu sastaće se sa SAD, a u trećem, 9. februara, sa Japanom.

Prvoplasirani tim Grupe C će se u četvrtfinalu sastati sa pobednikom duela osmine finala u kome će idmeriti snage drugoplasirani tim iz Grupe a i trećeplasirani iz Grupe B. Drugoplasirani i trećeplasirani će se u plej-ofu ukrštati sa timovima iz Grupe D.

Raspored posle takmičenja u grupama

Osmina finala (11.februar) – Meč 1: 2A – 3B, Meč 2: 3A – 2B, Meč 3: 2C – 3D, Meč 4: 3C – 2D

Četvrtfinale (13. februar) – QF1: 1A – pobednik meča 3, QF2: 1B – pobednik meča 4, QF3: 1C – pobednik meča 1, QF4: 1D – pobednik meča 2

Polufinale (15. februar): pobednici QF1 – QF2, pobednici QF3 – QF4.

Finalni dan (17. februar).

Najmanje tri srpska trenera na SP

Za sada je sigurno da će trojica srpskih trenera učestvovati na SP u Dohi. Uz selektora Srbije, Uroša Stevanovića, to su Dejan Udovičić (SAD) i Nebojša Obradović (Kazahstan). Možda im se pridruže Dejan Stanojević (Gruzija) i(li) Miloš Sekulić (Nemačka)

Olimpijske vize

Najbolje četiri selekcije sa muškog turnira će se plasirati na Olimpijske igre.

Ukoliko ne bude evropskih kvalifikacija (ili prvenstva) najbolji Evropski nekvalifikovani tim sa SP će se plasirati na OI. U tom slučaju, evropske selekcije će se boriti za pet olimpijskih viza.

Do sada su se kvalifikovali domaćin Francuska, Mađarska, Grčka, Japan, Australija, Južna Afrika i SAD.

Ženski turnir

Ženska reprezentacija Srbije se još uvek nije kvalifikovala za SP. Ukoliko Evropsko prvenstvo (ili kvalifikacije) budu održani pred šampionat u Dohi, Srpkinje će imati šanse (realno ne velike) da se nađu u Dohi. Žreb za Evropsko prvenstvo je održan pre nešto više od mesec dana.

Grupe ženskog turnira

Grupa A: Brazil, SAD, Kazahstan, Holandija.

Group B: Španija, Evropa 1, Kina, Evropa 2.

Grupa C: Singapur, Mađarska, Australija, Novi Zeland.

Grupa D: Italija, Južna Afrika, Evropa 3, Kanada.