Pro Reko i Miloš Ćirić osvojili treći Super kup Evrope u nizu

Share this post on:

Pro Reko je deveti put osvojio Super kup Evrope.

Aktuelni šampion Evrope je u meču za Super kup, odigranom u mestašcetu Kjavari kraj Đenove, pobedio Vašaš, pobednika Kupa Evrope, sa osam golova razlike – 18:10 (3:1, 4:1,3:5, 8:3).

Time je Pro Reko postao prvi klub koji je tri puta za redom osvojio Super kup.

Super kup je ujedno bio i duel srpskih trenera. Radovao se Miloš Ćirić, prvi pomoćnik trenera Reka Sandra Sukna. Vašaš sa klupe vodi Slobodan Nikić.

Današnji trofej je treći uzastopni Super kup za Ćirića, koji je od 2021. Suknov prvi saradnik.

Reko je igrao bez povređenih Aleksandra Ivovića  i Frančeska Di Fulvija. Ipak, Vašaš nije uspeo da iskoristi nedostatak dvojice asova. Međutim, ni Slobodan Nikić na raspolaganju nije imao sve igrače, izostao je golgeter Konarik.

Odličnu partiju u pobedničkom timu pružili su Đakomo Kanela i Gergo Zalanki. Svaki je postigao po šest golova.

Reko je dominirao u prvom poluvremenu i u treću četvrtinu ušao sa pet golova prednosti (7:2). U trećoj deonici domaćini su, po prvi put, stigli do šest golova prednosti (8:2, 9:3). Vašaš je pred poslednju deonicu uspeo da smanji zaostatak (7:10), ali Reko je dominirao u poslednjih osam minuta. Brzo je povratio šest golova prednosti (13:7),a do kraja uvećao razliku na osam.

Sava Ranđelović se postigao tri gola za Vašaš i, zajedno sa Bencem Batorijem, bio najefikasniji u poraženom timu. Strahinja Rašović je postigao jedan,dok se Nikola Dedović nije upisao u strelce.

Vašaš je šesti put igrao u Super kupu Evrope )prvi put posle 2002), ali još uvek nije došao do trofeja.

Dva srpska kluba su osvajala Super kup. Partizan je to učinio 1991. i 2011, a Crvena zvezda 2013.

Pro Reko je apsolutni rekorder sa devet trofeja, a na drugom mestu večne liste je Ferencvaroš sa četiri Super kupa, pokrenutog 1976, a do sada odigranog 41 put. Trofej je osvajao ukupno 21 klub.