Savić odredio spisak igrača za Svetsko prvenstvo u Mađarskoj

Share this post on:

Selektor Vaterpolo reprezentacije Srbije, Dejan Savić, odredio je sastav reprezentacije koja će igrati na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj od 19. juna do 3. jula.

U sastavu su: Branislav Mitrović (kapiten, Vašaš), Lazar Dobožanov (Radnički), Dušan Mandić (Novi Beograd), Viktor Rašović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Radnički), Sava Ranđelović (Vašaš), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Radomir Drašović (Novi Beograd), Strahinja Rašović (Novi Beograd), Marko Radulović (Radnički), Gavril Subotić (Crvena zvezda), Đorđe Lazić (Breša), Nemanja Vico (Radnički).

Rezerve su: Luka Pljevančić (Radnički), Đorđe Vučinić (Novi Beograd).

– Ovo je reprezentacija Srbije, sastav igrača u koje imam maksimalno poverenje i siguran sam da će dati sve od sebe da na prvenstvu sveta zabeleže dobar rezultat – rekao je Savić.

Na poslednjem treningu reprezentacije pred odlazak na SP u Mađarsku novinari su imali prilike da čuju mišljenje selektora Savića i igrača.

– Mi mrzimo lake grupe. Prva utakmica u grupi protiv SAD je najteža i posle protiv Kazahstana i Australije, koji su autsajderi u grupi, treba da tražimo prolaz dalje. Međutim, sam način održavanja forme će biti zanimljiv i težak jer kroz lakšu fazu, pogotovo ako izbegavamo osminu finala, to je nekih šest ili sedam dana lakšeg treninga. Tako da može da se desi da tražimo sparing partnera u Mađarskoj, a možda i da se vratimo u Srbiju – izjavio je Savić.

Kao potencijalno iznenađenje turnira selektor Srbije vidi upravo Amerikance, koje predvodi bivši selektor naše zemlje Dejan Udovičić.

– Konkurencija se zna. Tu je uvek velika sedmorka. Voleo bih da navedem SAD prvi put kao favorita. Oni su pokazali i na Olimpijskim igrama, gde su bili ujedno i najmlađi tim, jednu veliku fazu u napretku. U ovom slučaju nije da samo gledaju da učestvuju na Olimpijskim igrama, ova generacija će ostati u kontinuitetu jer znaju da su Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. Uz izuzetnog trenera i stručni štab imaju potencijal za medalje u narednom periodu – rekao je Savić.

Posle Svetskog prvenstva slede Svetska liga i Evropsko prvenstvo, a Savić smatra da će se najbolji vaterpolo igrati na kontinentalnoj smotri.

– Ako pogledamo da su reprezentativci Srbije, koji su igrali završnicu Lige šampiona, došli tek osmog juna uveče na trening, mi imao praktično devet dana završnih priprema. Na prvom mestu prevashodno je odmor. Istina je da imamo Svetsku ligu posle Svetskog prvenstva, ali većina selektora i reprezentacija, mislim da će biti u slabijim sastavima tamo i da će koristiti Svetsku ligu kao pripreme za Evropsko prvenstvo. Imaćemo 17 ili 18 kandidata u Strazburu koji će raditi u jakom ritmu. Kad je reč o Evropskom prvenstvu, mislim da će biti jako zanimljivo, ono je uvek jače od Svetskog prvenstva. Biće više vremena za pripreme, biće festival vaterpola jer se igra u „Spaladijum Areni“. Siguran sam da će Hrvati to organizovati na najvišem mogućem nivou, kao što organizuju Srbi i Mađari – poručio je selektor Srbije.

U ekipi posle Olimpijskih igara nema Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Duška i Gojka Pijetlovića, Milan Aleksića i Stefana Mitrovića, ali tu su momci koji imaju iskustvo sa prethodnog Svetskog prvenstva u Gvangžuu 2019. godine.

– Razmišljali smo na vreme o smeni generacija. Ona je prošla bezbolno. Većina igrača je odigralo velike turnire ili prvenstva, tako da nisu bez iskustva. Hrvatska je uz nas pretrpela najviše promena. Španija najmanje, a Grčka je na mnogo većem nivou nego na Olimpijadi. Biće velika konkurencija, nema veze što će nivo vaterpola biti niži neko prethodnih godina. To je sasvim normalna stvar, nivo se diže do Olimpijskih igara – sumirao je Savić.