Obezbeđena sredstva za lečenje Nađe Marković

Share this post on:

Jedna od teških dečjih sudbina koja je potresla Srbiju je bolest četvorogodišnje Nađe Marković, kojoj je po rođenju dijagnostikovana bolest – recesivna distrofična epidermolysis bullosa („dete leptir“). Odmah je upućena na lečenje u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova. Roditelji, nakon što su saznali za njeno oboljenje, napustili. U čačanskoj bolnici, je odrastala više od godinu dana, sve dok za nju nije čula humana Čačanka Tatjana Nicović, koja je  odlučila da Nađu dovede u svoj dom, postane joj hraniteljka i pruži joj ljubav i porodično okruženje.

Organizovane su brojne humanitarne akcije za prikupljanje sredstava za lečenje i lakši život četvorogodišnje Nađe, u koje su se uključili mnogobrojni humani ljudi iz Srbije i sveta, a među njima i članovi Udruženja vaterpolo trenera Srbije. Učesnici seminara UVTS  su dobrovoljnim prilozima učestvovali u obezbeđivanju značajne svote novca za izuzetno skupe terapije (oko 76 miliona dinara).

Danas je stigla lepa vest.

“Cenimo svaki humani gest i nameru, ali za malu Nađu nije potrebno skupljati novac za lek, jer je za dvoje dece leptira o trošku države odobrena terapija koja košta oko 630.000 dolara po pacijentu godišnje. U kontaktu smo sa proizvođačem i radimo na tome da krema, koja inače još nije registrovana u Evropi, što pre stigne u Srbiju” saopštila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Hraniteljka Tatjana Nicović je, u razgovoru za “Večernje novosti” kazala:

“Ovo je jedan od najlepših dana u mom životu. Presrećna sam. To su sjajne vesti. Ovo smo čekali.., taj lek će umnogome Nađi olakšati život. Sada čekamo još da konačno krenemo na terapiju da našoj devojčici bude bolje…

Tatjana se zahvalila svim humanim ljudima u svetu koji su novčano pomagali prethodnih meseci samo kako bi Nađi obezbedili lepši život, bez bola i patnje:

“Veliko hvala svima za svaki dinar koji su izdvojili za Nađu, koji su slali poruke… Na razne načine organizovali humanitarne akcije, koje ja nisam ni mogla da propratim, jer ih je bilo mnogo. Sada više novac nije potreban, zato molim sve da preusmere novac nekome kome je potreban, pošto ima još dece i mladih kojima je pomoć potrebna”.