Hrvatska rival Srbije u četvrtfinalu SP

Share this post on:

Reprezentacija Srbije će u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Dohi igrati protiv Hrvatske, u utorak u 17 časova (satnica je podložna promenama).

Hrvatska, vicešampion Evrope, je danas u osmini finala, prema očekivanju ubedljivo pobedila Kinu 22:4 (5:2, 5:1, 6:1, 6:0) i našla se među osam najboljih. Najefikasniji u sastavu Hrvatske bio je Konstantin Harkov sa četiri gola, Loren Fatović je dodao tri, a i preostalih devet igrača u polju se upisalo u strelce, Marko Žuvela, Jerko Marinić Kragić, Franko Lazić, Luka Lončar, Loren Fatović, Rino Burić sa po dva gola.

Plasmanom u četvrtfinale, Hrvatska je, poput Srbije, izborila olimpijsku ulaznicu

Srbija i Hrvatska su u Dohi imale isti osnovni cilj – plasman na Olimpijske igre. Srbija je prvi cilj ispunila u petak osvajanjem prvog mesta u C grupi, a Hrvatska joj se danas pridružila.

Obe imaju više ambicije od plasmana u četvrtfinale, pa se u utorak očekuje interesantan duel.

Dueli Srbije i Hrvatske su uvek veliki derbiji, a od osamostaljenja Srbije na Svetskim prvenstvima su igrali pet puta. Hrvatska je ostvarila tri, a naš tim zabeležio dve pobede, od kojih je jedna bila izuzetno ubedljiva. U jedinom okršaju dve selekcije u finalima SP, u Kazanju 2015, Srbija je Hrvate savladala sa sedam golova razlike – 11:4

Susreti Srbije i Hrvatske na Svetskim prvenstvima

Melburn, 2007: Hrvatska – Srbija10:7 (polufinale)

Rim, 2009: Srbija – Hrvatska 12:11 (polufinale)

Kazanj 2015: Srbija – Hrvatska 11:4 (finale)

Budimpešta, 2017: Hrvatska – Srbija  12:11 (polufinale)

Budimpešta, 2022: Hrvatska – Srbija 14:12 (četvrtfinale)

Četvrtfinale u Budimpešti 2022. je bio i jedini zvanični susret dve selekcije posle Olimpijskih igara u Tokiju. Šestorica srpsksih asova se posle OI u Tokiju završili karijeru u nacionalnom timu, a petorica Hrvata su se oprostili od reprezentacije. Međutim, jedan od njih se ove sezone vratio u nacionalnu selekciju – centar Luka Lončar.

Srbija i Hrvatska su u poslednjih par sezone odigrale nekoliko prijateljskih utakmica. Uoči Evropskog prvenstva u Hrvatskoj, imali su zajedničke pripreme u Beogradu. Pripreme su završene prijateljskim mečom, u kome se nije vodio rezultat, ali prema evidenciji novinara, Srbija je ostvarila pobedu.

Na SP u Dohi, Hrvatska je u Grupi A pobedila Australiju (13:6) i Južnu Afriku (29:6), a izgubila od Španije (6:10), pa je morala u osminu finala.

Poslednje dve olimpijske ulaznice Italiji i Crnoj Gori

Uz Hrvatsku, pobede u osmini finala su, posle neizvesnih mečeva, izborili Francuska, Crna Gora i Italija.

Sem Srbije i Hrvatske, Italija i Crna Gora su se plasmanom među osam najboljih kvalifikovali na Olimpijske igre. Ostali četvrtfinalisti su ranije izborili učešće na OI u Parizu.

Osmina finala (11. februar):Hrvatska – Kina 22:4, Australija – Francuska 8:11, Crna Gora – Rumunija 12:9, SAD – Italija 12:13

Četvrtfinale (13. februar): Španija – Crna Gora/Rumunija (14:00), Grčka – SAD/Italija (15:30), Srbija – Hrvatska (17:00), Mađarska – Australija/Francuska (18:30)