Goran Krstonošić o novom sistemu rada sa mladima u Vojvodini: Dodatni turniri za dodatnu obuku

Share this post on:

Vojvođanski klubovi su zajedno sa Vaterpolo savezom Vojvodine krenuli u realizaciju ideje čiji je cilj unapređenje rada sa mlađim kategorijama.

Plan je da se talentima omogući da bolje napreduju kroz veći broj neizvaničnih utakmica.

Više o detaljima projekta govori Goran Krstonošić, trener Bečeja, jedan od pokretača inicijative:

Plan nam je da tokom sezone za svaku takmičarsku kategoriju organizujemo bar po jedan nezvanični turnir koji će biti otvoren za sve klubove.

Već je organizovan turnir za najstariji takmičarski uzrast – igrače rođene 2006. i mlađe. Rezultati u nezvaničnim utakmicama nisu najbitniji, ali u ovom slučaju ih  i nemai.

U nezvaničnim utakmicama se ne vode rezultati, a posebno pravilo je da na polovini svake čettvrtine treneri moraju da promene celu postavu. Želja nam je da što više dece dobiju šansu da igraju, i da, sa druge strane, treneri neopterećeni rezultatom, više pažnje posvete objašnjavanju šta i kako treba da rade. Često pravimo grešku, kada zarad postizanja što boljih rezultata u mlađim kategorijama, zapostavljamo obuku mladih vaterpolista.

Obuka se neće obavljazi samo tokom utakmica.

Na kraju svakog turnira, vojvođanski treneri angažovani u radu sa nacionalnim selekcijama će držati svojevsne obuke, predavanja. Imaće zadatak da rade sa svom decom koja učestvuju na turnirima, a to će biti korisno ne samo igračima, već i trenerima, koji nisu imali iskustva u radu reprezentacija.

Kroz nezvanične turnire neće učiti samo mladi vaterpolisti.

Mlade sudije, početnici će dobiti više šanse da vode utakmice na nezvaničnim turnirima i na taj način se edukuju i, poput igrača, napreduju.“

Inicijativu koju su pokrenuli treneri i klubovi su podržali i odobrili Stručni savet i Upravni odbor Vaterpolo saveza Vojvodine.

Smatramo da je ovakav pristup pravi način da podignemo kvalitet rada sa mlađim kategorijama, da pružimo što više prilike mladima da sazrevaju kroz utakmice, a i da animiramo klubove. Za sada smo organizovali jedan turnir – za najstariji takmičarski uzrast, igrače rođene 2006. godine i mlađe, a seriju okupljanja i nezvaničnih mečeva planiramo da nastavimo kada nam to kalendar takmičenja dozvoli, po završetku regionalnih kvalifikacija za Kup Srbije”, poručio je Krstonošić.