Evropsko prvenstvo za muškarce preseljeno u Hrvatsku, dame u Ajndnovenu

Share this post on:

Evropsko prvenstvo za muškarce će od 4. do 16. januara biti održano u Hrvatskoj, a za žene u Holandiji od 5. do 13. januara.

Pre dve nedelje Evropska Akvatika (bivši LEN) je zvanično potvrdila ono što je bilo izvesno, da se šampionat neće odigrati u Netanji (Izrael) od 3. do 15. januara, kako je prvobitno bilo planirano, zbog rata u ovoj zemlji.

U poslednjih nekoliko sedmica kružilo je dosta informacija o gradovima i zemljama koje bi mogle da zamene Netanju i preuzmu organizaciju.

Hrvatski vaterpolo savez je danas potvrdio da je uz podršku Vlade Hrvatske, preuzeo organizaciju EP u muškoj konkurenciji

Ubrzo potom, stigla je zvanična informacija da će se šampionat za dame igrati u Ajndhovenu (Holandija).

EP za muškarce će biti održano u dva grada – Zagrebu i Dubrovniku. Dve grupe prve faze će se igrati u Zagrebu i dve u Dubrovniku. Posle razigravanja (plej-ofa), sve ekipe koje će se boriti za plasman od 1. do 8. messta turnir nastavljaju u Zagrebu, dok će se mečevi za plasman od 9. do 16. mesta igrati u Zagrebu.

Reprezentacija Srbije je žrebom svrstana u Grupu C Druge divizije. Izabranici Uroša Stevanovića će u prvoj fazi igrati protiv Izraela, Malte i Nemačke, koju vodi Miloš Sekulić.

Prvoplasirana i drugoplasirana reprezentacija iz grupa druge divizije prolaze u plej-of i sa trećeplasiranim i četvrtoplasiranim timovima iz Prve divizije boriće se za plasman u četvrtfinale.

Ženska reprezentacija Srbije će na EP za dame takođe startovati u Diviziji 2. Rivali ekipe koju vodi Dragana Ivković biće Rumunija, Češka i Turska.

Po tri reprezentacije sa oba prvenstva će se plasirati na Svetsko prvenstvo u Dohi, dok će jedan muški i ženski tim izboriti plasman na Olimpijske igre sa Evropskog šampionata.

Muška reprezentacija Srbije, polufinalista ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Fukuoki, se već plasirala za SP u Dohi.

Hrvatska će treći put, a drugi put za redom biti domaćin EP. Prošle godine šampionat je održan u Splitu, a 2010. u Zagrebu.

Kad je o Ajndhovenu reč, u ovom gradu je odigrano EP 2012, a muška selekcija Srbije je tada osvojila zlato i započela niz od četiri uzastopne titule prvaka Evrope (2012,2014, 2016, 2018).

EP za muškarce, sastavi grupa (Zagreb i Dubrovnik), 4 – 16. januar)

Divizija 1

„A“ grupa: Crna Gora, Španija, Francuska, Hrvatska
„B“ grupa:  Gruzija,  Mađarska, Italija  Grčka

Divizija 2

„C“ grupa: Srbija, Nemačka, Izrael Malta
„D“ grupa: Slovačka, Holandija, Slovenija,  Rumunija

EP za žene, sastavi grupa (Ajndhoven, 3 – 15. januar)

Divizija 1

„A“ grupa:  Holandija,  Mađarska, Hrvatska Grčka
„B“ grupa: Španija, Izrael, Francuska, Italija,

Divizija 2

„C“ grupa: Rumunija, Srbija, Češka,  Turska
„D“ grupa: Slovačka, Nemačka, Velika Britanija, Bugarska