Dve pobede i dva poraza Srbije u Budimpešti

Share this post on:

Muška reprezentacija Srbije je na vrlo kvalitetnom pripremnom turniru E-On kup u Budimpešti zauzela četvrto mesto u konkurenciji pet ekipa. Međutim, selektor Uroš Stevanović bi mogao da bude zadovoljan učinkom, jer, izuzimajući prvi meč, Srbija je ostavila vrlo dobar utisak

Srbija je zabeležila dve pobede (nad Rumunijom i Mađarskom) i isto toliko poraza (od Nemačke i pobednika turnira Španije). Naš nacionalni tim je u Budimpeštu došao bez nekoliko klučnih igrača – Branislav Mitrović, Nikola Jakšić, Sava Randjelović, Đorđe Lazić i Đorđe Vučinić nisu ni došli u Budimoeštu, jer se oporavljaju od povreda.

Prvi dan

Srbija je loše počela, porazom od Nemačke, koju kao selektor vodi Miloš Sekulić, a asistira mu Vladimir Marković. Nemci, koji će biti rivali Srbije u grupi na Evropskom prvenstvu su naš tim savladali sa dva gola razlike 11:9 (2:3, 4:1, 2:4, 3:1). U srpskom timu, debitovali su Gladović i Petar Jakšić, a vratili se Mandić, Vico i Pljevančić. Ispred gola je tokom celog meča bio Filipović.

Srbija je u prvoj četvrtini stekla minimalnu prednost 3:2. Centar Nemanja Vico je povratak u reprezentaciju obeležio golom, upisao se i deibtant Gladović, uz njih i Marko Radović. Nemci su svoje jedine dve prave prilike iskoristili. Prednost naše reprezentacije je mogla da bude ubedljivija, četiri ili pet puta je pogođen okvir gola.

Drugih osam minuta potpuno druga priča. Pljevančić je realizovao igrača više za 4:2 ali je napad posle toga potpuno stao. Nemci su se oslobodili, i serijom od četiri gola preokrenuli rezultat. Šta više početkom trečeg dela Nemačka je imala 7:4. Bio je to znak da se Srbi trgnu, tačniije da seriju počne Dušan Mandić. Smanjio je na 7:5, na 8:6 i 8:7. U toj seriji Rašović nije iskoristio peterac ali je izjednačenje doneo Martinović. Odbrana i Filipović su delovali mnogo bolje.

U poslednjih osam minuta se ušlo sa 8:8. Drašović je iz peterca doneo vođstvo i to je od srpskog napada bili sve. Nije bilo organizacije, promašivani su ziceri, što su Nemci iskoristili i serijom od tri gola stigli do pobede.

Srbija – Nemačka 9:11 (3:2, 1:4, 4:2, 1:3)
Srbija: Filipović, Mandić 3, S. Rašović, Pljevančić 1, Gavrilović, Gladović 1, Drašović 1, Martinović 1, Vico 1, Dimitrijević, P. Jakšić, Radović 1, Mišović.
Nemačka: Benke, Božić 2, Korbel, Sajfert, Šuce 2, Kupers 2, Strelecki 3, Sekulić, Čiru 1, Dolf, Šiper 1, Ganes, Gec.

Drugi dan

Srbija je u drugom kolu pobedila Rumuniju 15:5 (6:0, 5:2, 0:3,4:0) prikazavši , osim u trećoj četvrtini, daleko bolju igru nego u duelu sa Nemačkom.

Selektor Stevanović je izvršio nekoliko promena u sastavu.

Razlika u kvalitetu nije opustila Srbe u jutarnjem terminu utakmice. U prvom poluvremenu su, preko centara Vica i Ubovića, u napadu pravili mnogo problema rumunskim bekovima. Četiri peterca i tri igrača više su bez greške realizovani. Raspoložen je bio Radulović, Petar Jakšić je upisao, dobrom igrom, prve golove u seniorskoj reprezentaciji. Na golu je sve vreme bio Mišović.

Rumuni su prvi gol postigli u 13. minutu kada su smanjili na 8:1. Na poluvremenu je bilo ubedljivih 11:2. Medjutim, posle velikog odmora je napad počeo da škripi, protivnički igrači su serijom 3:0 smanjili prednost. Potpuni povatak u normalu dogodio se u poslednjih osam minuta

Srbija – Rumunija 15:5 (6:0, 5:2, 0:3, 4:0)

Igrač više: Srbija 9(4), Rumunija 2 (0). Peterci: Srbija 4 (4), Rumunija 1 (0).
Srbija: Filipovic, Mandić 2, S. Rašović, P. Jakšić 2, Radulović 5, Janković 1, Drašović 2, Milojevic 1, Vico 1, Ubović, Lukić 1, V.Rašović, Mišović.
Rumunija: Tik, Belenjesi 1, Lutesku , Vranceanu, Antipa, Prioteara, Tepelus, Neamtu, Kolodtovsči 2, Georgesku, Judean, Vančik 1, Dragusin 1.

Treći dan

U svojoj najboljij utakmici na E-ON kupu, Srbija je posle izvođenja peteraca pobedila svetskog prvaka Mađarsku 16:14 (4:3, 1:3, 2:2, 5:4).

Selektor Mađarska Žolt Varga odmarao jake adute ali kada se zna ko je sve od srpskih igrača ostao kod kuće bio je to duel potpuno ravnopravnih rivala.U borbenoj utakmici, odličnoj za gledanje, sa jakim tempom, Srbija se isprsila, odličnom igrom povela 4:1 ali se Madjari nisu predavali. Vratili su se u igru a pred veliki odmor prelepim golom Burijana poveli 6:5.

I tada je počela igra u kojoj je Stevanovićev sastav stalno jurio razliku. Domaćn je imao gol-dva prednosti, 9:7, 10:8, 11:9, 12:10 ali ni jednog trenutka nije bilo panike u gostujućem taboru. Raspoloženi Mandić koji se prdružio raspucanom Strahinji Rašoviću, je smanjio 54 sekunde pre kraja. Krenuli su Mađari u napad, Lukić je osvojio loptu i Srbija je dobila 28 sekundi za izjednačenje. Odlična akcija je rezultirala golom Viktora Rašovića sa za njega neuobičajene leve strane. Ostale su još dve sekunde, vrlo dobri Filipović nije mogao da bude ugrožen.

U petercima naši igrači su bili spretniji i sigurniji.

Srbija – Mađarska 16:14 (4:3, 1:3, 2:2, 5:4, peterci 4:2)
Bazen Komjadi. Igrač više: Srbija 12 (4), Mađarska 13 (4). Peterci: Mađarska 2 (2).
Srbija: Filipović, Mandić 3, S.Rašović 3, P. Jakšić , Radulović 1, Dimitrijević, Drašović 2, Milojević. Vico 1, Ubović, Lukić 1, V.Rašović 1, Mišović.
Mađarska: Sakonji, Tatrai 1, Molnar 1, Pol, Vin.Vigvari 1, Nađ 3, Fekete, Burijan 1, Mesaroš 1, Ven.Vigvari 3, Segalmi, Harai 1, Gujraš.
Golove iz peteraca za Srbiju su postigli: Radulović, Drašović, S.Rašović i Mandić, kod Madjara su precizni bili Vince Vigvari i Nađi, Filipović je u prvoj seriji odbranio udarac Vendel Vigvarija dok je Burian pogodio prečku.

Četvrti dan

Nijanse su nedostajale Srbiji do boljeg rezultata protiv Španije u poslednjem kolu. Španci su slavili trijumf golom razlike – 14:13. Oba sastava, nekompletni, u odnosu na ono što ih čeka na EP u Zagrebu, prikazali su igru, adekvatnu trenutku priprema. Svaka je imala svoje momente. U prvoj četvrtini centri Srbije, posebno Ubović su najavili svoje veče. Tri puta je Španija uspevala da anulira minimalnu prednost srpskog sastava.

Španci su moćno delovali u drugih osam minuta, sa tri gola sa igračem više i realizovanim petercem. Mandić je tada zablistao sjajnom šraubom sa šest-sedam metara. Bolja igra je donela prednost Španiji 8:5. Srbija se nije predavala, Strahinja Rašović i Drašović iz peterca su vratili meč u neizvesnost. Sa dobrom igrom srpski vaterpolisti su nastavili i u trećem delu. Luka Gladović je izjendačio, Ubović sa igračem više stavio tačku na seriju 4:0 i vodjstvo 9:8. Za 10:9 još jedna majstorija Mandića da bi posle izjednačenja, Gladović je sjajno asistirao Jakšiću za minimalnu prednost pred poslednji deo 11:10. Španci su tada na poklon dobili peterac ali je Mišović dobio duel sa Lrumbeom.

Tada je na scenu stupio Felipe Perone. Brzo je Španija zahvaljujući njegovim asistencijama i golovima odmakla na 13:11. Mandićev treći gol je najavio dramu, Ubović sve dodatno zakuvao 76 sekundi pre kraja izjednačenjem. U narednom napadu Larumbe skoro pri isteku napada iz daljine savladao Mišovića. Srpski napad za izjednačenje nije uspeo. Dosuđen je kontra faul Uboviću tačno 32 sekunde pre kraja i nije bilo problema za Špance da sačuvaju loptu i pobedu.

Srbija – Španija 13:14 (3:3, 4:5, 4:2, 2:4)
Bazen Komjadi. Igrač više: Srbija 12 (5), Španija 12 (5). Peterci: Srbija 1 (1), Španija 2 (1).
Srbija: Filipović, S.Rašović 2, Mandić 3, P. Jakšić 1, Radulović, Janković, Drašović 1, Martinović, Vico 1, Ubović 4, Gladović 1, V.Rašović, Mišović.
Španija: Agire, Biel Lara, Gomila, Valera, De Toro 2, Larumbe 4, Baroso 3, Kabanjas 1, Asensio, Perone 3, Maljarah 1, Bustos, Lorio.

Svi rezultati

Prvi dan: Srbija – Nemačka 9:11, Mađarska – Španija 17:15 (peterci)
Drugi dan: Srbija – Rumunija 15:5, Mađarska – Rumunija 15:8, Španija – Nemačka 18:11
Treći dan: Mađarska – Srbija 14:16 (peterci), Španija – Rumunija 15:7.
Četvrti dan: Rumunija – Nemačka 10:12 (peterci), Španija – Srbija 14:13, Mađarska – Nemačka 16:10.

Plasman: 1. Španija 10, 2. Mađarska 9, 3. Nemačka 5, 4. Srbija 5, 5. Rumunija 1.