Dan za žrebove: Zvezda protiv Juga u četvrtfinalu Kupa Evrope, Srbija u Grupi B juniorskog EP

Share this post on:

Evropska akvatika (bivši LEN) je danas u Barseloni organizovala nekoliko žrebova za klupska takmičenja i prvenstva Starog kontinenta za mlađe kategorije.

U kuglicama žrebova za za klupska takmičenja nalazio se jedan naš klub – Crvena zvezda, koja je pobedom u dvomeču sa budimpeštanskim BVSC, prošla u četvrtfinale Kupa Evrope.

Crveno-bele je žreb spojio sa vrlo teškim rivalom.

Zvezda će se u četvrtfinlu Kupa Evrope igrati sa dubrovačkim Jugom. Vicešampion Hrvatske je u osmini finala dva puta golom razlike pobedio Vašaš, osvajača Kupa Evrope minule sezone.

Prvi meč se igra u Dubrovniku 9. aprila, a revanš 27. aprila u Beogradu. Pobednik dvomeča Zvezda – Jug će se u polufinalu, na Fajnal foru (17. i 18. maj, domaćin će biti određen naknadno) će se u polufinalu sastati sa boljim iz duela Sabadelja (pobednik Kupa Evrope 2022) i Steaue.

Vuljagmeni Vladimira Vujasinovića će u četvrtfinalu igrati protiv Primorja, a Špandau, sa Vladimirom Markovićem na klupi, protiv Savone.

Kup Evrope za vaterpoliste

Četvrtfinale (6. i 27. april)

ČF1: Savona – Špandau
ČF2: Steaua – Sabadelj
ČF3: Jug – Crvena zvezda
ČF4: Vuljagmeni – Primorje

*Meč Jug – Zvezda će se igrati 9. aprila

Finalni turnir (17. i 18. maj)

Pobednik ČF4 – Pobednik ČF1
Pobednik ČF2 – Pobednik ČF3

Zvezda – Jug četiri puta u mesec dana

U narednih mesec dana, Crvena zvezda i Jug će se dva puta sastati u Kupu Evrope i dva puta u Regionalnoj ligi. Prvi susret je već u sredu u Beogradu na prvom turniru Premijer Regionalne grupe za plasman od 1. do 5. mesta. Sem Zvezde i Juga, na turniru od 27. do 29. marta na bazenu “11.april” učestvuju i domaćin Novi Beograd, Jadran iz Splita i Jadran iz Herceg Novog. Drugi turnir igra se od 11. do 13. aprila u Splitu, gde će Novi Beograd i Zvezda ponovo igrati po tri meča protiv dva Jadrana i Juga. Pobednik grupe od 1. do 5. mesta će postati i šampion Regionalne lige, neće biti „Fajnal fora“.

Plasman (bodovi iz međusobnih susreta u Prvenstvu Srbije i prvoj fazi RL su preneti u grupu): 1. Jadran S (4 utakmice) 8, 2. Jug (4) 8, 3. Novi Beograd (2) 6, 4. Jadran HN (4) 2, 5. Crvena zvezda (2) 0.

Radnički će igrati u grupi od 6. do 8. mesta, sa Solarisom i Primorjem, kojima će gostovati ove sedmice.

Šabac i Partizan su u grupi od 9. do 12. mesta, zajedno sa zagrebačkom Mladošću i splitskim Mornarom. Ove sedmice Šabac će ugostiti dva hrvatska kluba na svom bazenu, dok će Partizan igrati protiv Mladosti i  Mornara u Obrenovcu

Srbija u Grupi B  Evropskog prvenstva za 19-godišnjake

Određeni su sastavi grupa Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina, koje će od 1. do 7. septembra biti održano u Burgasu (Bugarska).

Prvenstvo se, kao i svi evropski šampionati, igra po formatu dve Divizije. Srbija, aktuelni šampion Evrope, je žrebana u Grupu B Divizije 1 sa Grčko, Nemačkom i Italijom. Pobednik i drugoplasirani u grupi direktno idu u četvrtfinale, a trećeplasirani i četvrtoplasirani se u osmini finala ukrštaju sa prvoplasiranim i drugoplasiranim iz Grupe D Divizije 2.

Divizija 1

Grupa A: Hrvatska, Španija, Mađarska, Crna Gora
Grupa B: Grčka, Nemačka, Srbija, Italija

Divizija 2

Grupa C: Francuska, Holandia, Turska, Malta
Grupa D: Slovenija, Rumunija, Bugarska, Češka.

Evropsko prvenstvo za juniorke do 19 godina će biti održano u Zagrenu (24 – 31. avgust). Srbija neće učestvovati.