Stefan Ćirić: Srpski vaterpolo je zaslužio više od jednog kluba u Top 16 Kupa Evrope

Share this post on:

Sezona klupskih takmičenja za muškarce se izuzetno brzo zahuktava. Samo dve sedmice po završetku kvalifikacija za Ligu šampiona održane su kvalifikacije Kupa Evrope.

Učestvovala su četiri srpska kluba – Šabac, Partizan, Valis i Radnički i još nekoliko timova predvođenih srpskim trenerima. Jedan od njih je Stefan Ćirić, koji već četvrtu sezonu trenira drugi najbolji francuski klub Noazi-le-Sek.

Voljom žreba, Ćirić je dva puta u dve nedelje sa svojim klubom gostovao u Srbiji. U kvalifikacijama za Ligu šampiona, Noazi je igrao u grupi u Kragujevcu, a u kvalifikacijama za Kup Evrope, je minulog vikenda gostovao u Šapcu.

Parižani su na oba turnira zauzeli treće mesto i nisu prošli u grupnu fazu takmičenja. Ćirić je u intervjuu za sajt Udruženja vaterpolo trenera Srbije ocenio rezultate i partije koje je pružio njegov klub i mogućnosti i partije srpskih klubova u Kupu Evrope.

“Mnogo bolje smo odigrali turnir u Kragujevcu nego u Šapcu. U kvalifikacijama za Ligu šampiona smo bili vrlo blizu pobede protiv Breše, čak smo i vodili u finišu. Verujem da bismo prošli dalje da smo pobedili italijanskog vicešampiona”, kaže Ćirić, asistent u stručnom štabu reprezentacije Srbije.

Očekivali smo da ćemo postići više ove sezone u Evropi – da ćemo igrati u grupnoj fazi nekog takmičenja. Nismo uspeli zbog više razloga. Jedan  je malo vremena za pripreme. Petorica prvotimaca Noazi-le-Seka su učestvovala na Svetskom prvenstvu. Kasno smo se okupili. Naravno,svi klubovi koji su imaju reprezentativce su ove sezone, zbog zgusnutog kalendara bili u istoj situaciji, ali naš problem je nedovoljan broj igrača u rotaciji, što je delom i posledica naših organizacionih propusta.

Za ovakav, naporan, ritam kvalifikacija je neophodno više igrača nego što ih mi imamo. U Kragujevcu smo u nešto više od 24 časa igrali protiv Primorca, Breše i Radničkog. U Šapcu je bilo slično. Pritom, zbog isključenja na turniru u Kragujevcu, u prvoj utakmici u kvalifikacijama Kupa Evrope, protiv Šapca, nismo mogli da računamo na jednog od najboljih igrača, Aleksa Bovena, što nam je dodatno umanjilo šanse.

Ćirić je pohvalio organizaciju turnira u Kragujevcu i Šapcu, a ocenjujući takmičenje u Grupi A  kvalifikacija Kupa Evrope na kome su Šapčani osvojili prvo mesto ispred Ortiđe, Noazi-le-Seka, Valisa i Dinama iz Bukurešta, kaže:

Šabac je odigrao četiri utakmice na visokom nivou, kako u odbrani tako i u napadu. U sva četiri susreta je kontrolisao igru.  Pobedu je obezbedio u poslednje četvrtine u skoro svakoj utakmici. Jedino je Ortiđa držala korak sa Šapcem, u meču koji je odlučivao o prvom mestu. Međutim, Šapćani su i u tom susretu diktirali ritam, Ortiđi nisu dozvolili ni jednom da povede. Sasvim zasluženo su osvojili prvo mesto u grupi koja nije bila laka.

Stefan Ćirić sa vaterpolistima Noazi le Seka Foto: VK Šabac Elixir

Šabac je jedini srpski klub koji je prošao dalje. Od ostalih najbliži plasmanu među 16 najboljih bio je Partizan, trećeplasirani u grupi u Duizburgu.

„Prema kvalitetu srpskih i ostalih klubova koji su učestvovali u kvalifikacijama , smatram da je Srbija zaslužila više od jednog  kluba u grupnoj fazi.

Mlada ekipa Partizana, koja se susreće sa mnogim problemima, sa tri pobede i jednim porazom u Dizburgu, spletom nesrećnih okolnosti nije prošla dalje. Ostala je iza dve italijanske ekipe, koje su takođe imale po tri trijumfa, ali više bodova. Na prvom mestu je završio Telimar, koji je na startu izgubio od Partizana posle peteraca.

Sigurno je da su mnogi očekivali da će Radnički proći u grupnu fazu. Bez obzira što je smanjio budžet, Radnički ima kvalitet za mesto među 16 najboljih u evropskom kupu. Međutim počeo je porazom od Primorja, potom je usledilo jedno od najvećih iznenađenja kupa evrope – poraz od Solarisa. Ali treba imati u vidu da tim iz Šibenika takođe ima velike ambicije. Znatno se pojačao, između ostalih doveo i iskusnog Antonija Petkovića, koji je proteklih sezona igrao za Noazi.

Tu je i Valis, sa znatno izmenjenim sastavom u odnosu na prošlu sezonu. Valjevci nisu imali velike šanse u jakoj grupi u Šapcu, ali bi u nekoj drugoj grupi bili u konkurenciji za drugo mesto.

Sudbinu srpskih klubova u kvalifikacijama Kupa Evrope je delimično odredio i žreb.

Smatram da kvalitet grupa nije bio ujednačen. Žreb je ovaj put dosta uticao na rasplet. Znam da je teško bilo organizovati dirigovan žreb, s obzirom da je nekoliko zemalja imalo po tri i više klubova, ali možda je mogao da se nađe model da klubovi iz istih država ne budu u istoj grupi.

Vaterpolo u Šapcu napreduje krupnim koracima

Jedini srpski predstavnik Šabac će u grupnoj fazi igrati protiv riječkog Primorja, mađarskog BVSC-a i nemačkog Hanovera. Dalje prolaze prve dve ekipe iz grupe.

„Šabac ima pravo da se nada da će u novom sistemu takmičenja proći u osminu finala. Ima dobar tim, može da se nosi sa svim rivalima. Igraće tri utakmice kod kuće, a to je klub koji zna da iskoristi prednost domaćeg terena. I Šapcu, kao i srpskim klubovima u Ligi šampiona, Novom Beogradu i Crvenoj zvezdi, želim puno sreće u Evropi.“

Sumirajući utiske sa ovogodišnjeg gostovanja u Šapcu, Ćirić podvlači:

Šabac je vaterpolo centar koji se razvija velikom brzinom. Po svemu što sam ovaj put video, klub raste i na organizacionom planu, a ono što je izuzetno važno za naš sport je da okuplja veliki broj dece, koja vole i poznaju vaterpolo. Mnogo je mladih koji su željni rada i uspeha.“

Vaterpolo nade na tribinama bazena u Šapcu Foto: VK Šabac Elixir

O favoritima za trofej u Kupu Evrope, Ćirić kaže:

„Vašaš i Savona, finalisti prošlogodišnjeg takmičenja, su ove sezone glavni favoriti, ali ima dsta ekipa koje mogu da im pomrse planove. Na primer, i italijanske ekipe Ortiđa i Trst, su se pojačali i pretendovaće za visok plasman u Evropi, dok će, zajedno sa Savonom, biti i veliki konkurenti Breše za drugo mesto u italijanskom prvenstvu.

U razgovoru sa Ćirićem neizbežna tema je Prvenstvo Srbije, koje pomno prati iz Francuske:

„Novi Beograd je i ove sezone najozbiljniji kandidat za prvo mesto. Ali, borba za drugo mesto će biti vrlo interesantna, četiri, pet klubova mogu da dođu do druge pozicije. Očekujem nikad neizvesniju ligu, u kojoj će biti vrlo teško doći do bodova u gostima.

Više iz rubrike “Stručni ugao”