Srbija odbranila olimpijsko zlato

Share this post on:

Srpski vaterpolisti odbranili su olimpijsko zlato iz Rija, pošto su u finalu Olimpijskih igara u Tokiju pobedili Grčku rezultatom 13:10!

 

 

U veoma efikasnoj prvoj četvrtini Srbija je povela 3:1, zatim 5:2 i 6:3, koliko je bilo posle osam minuta igre. Međutim, Grčka je za kratko vreme anulirala tu prednost i izjednačila je na 7:7. U poslednjem napadu u prvom poluvremenu, tim Dejana Savića je došao do novog vođstva (8:7), ali se u nastavku takođe vodila velika borba.

Najpre je Srbija povela 9:7, ali je sredinom trećeg perioda Grčka došla do novog izjednačenja. Igralo se gol za gol, da bi potom Srbije u furioznoj završnici sa tri vezana gola otklonila sve dileme.

Olimpijski šampioni su: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Nikola Dedović, Sava Ranđelović, Đorđe Lazić, Duško Pijetlović, Strahinja Rašović, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović.

Pored Dejana Savića, u stručnom štabu su bili i treneri Vladimir VujasinovićStefan Ćirić i Žarko Petrović. Fizioterapeut ekipe je Vladimir Radović, a doktor dr Nikola Repac.

Selektor Srbije, Dejan Savić, posle novog zlata rekao je:

– Emotivno sam prazan, mnogo sam srećan zbog ove generacije koja više neće porasti. Sada je realno da uživamo u svemu ovom, najbitnije je ono što piše na semaforu i medalji koja je na grudima mojih momaka.

Svestan je selektor kroz šta je ekipa morala da prođe na putu ka zlatu.

– Nije toliko bilo potrebno snage, koliko psihološkog momenta, posle svega onog što su ovi dečaci istrpeli od svog detinjstva, preko odrastanja kroz reprezentaciju, pa ovih osam godina sa mnom… Definitivno nije lako. Sada svi shvataju kako je mojoj ženi – zaključio je Savić, a prenosi Sport Klub.

Ženska selekcija Australija, ekipa Predraga Mihailovića, pobedila je Holandiju 14:7 u borbi za peto mesto, dok je u Tokiju Srbiju predstavljao i Nemanja Knežević, koji je sa selekcijom Kazahstana bio poslednji u veoma jakoj grupi.

Srbija – Grčka 13:10 (6:3, 2:4, 2:2, 3:1)

SRBIJA: Mandić 3, Dedović, Ranđelović, Lazić, D.Pijetlović 2, Rašović, Aleksić, Jakšić 3, Filipović 2, Prlainović 3, S. Mitrović, B. Mitrović.

GRČKA: Zerdevas, Genidunas, Skumpakis 2, Kapotis, Funtulis 2, Papanastasiu 1, Dervisis, Argiropulos, Murikis 1, Kolomvos 1, Guvetis 1, Vlahopulos 2, Galandis.