Obradović odveo juniore Turske na EP; Nonković i BiH stali nadomak cilja

Share this post on:

Širom Starog kontinenta ovog vikenda su odigrane kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za juniore (igrači do 19 godina), koje će u bugarskom Burgasu biti održano od 1. do 7. septembra. Srbija je učešće na EP obezbedila bez kvalifikacija, kao aktuelni šampion Starog kontinenta iz Podgorice 2022, ali srpska vaterpolo struka je imala predstavnike na kvalifikacionim turnirima.

Nebojša Obradović je kao selektor predvodio Tursku ka prvom mestu u Grupi B i plasmanu na Evropsko prvenstvo. Stevan Nonković je bio na klupi Bosne i Hercegovine, koja je u debiju na evropskoj sceni zauzela treće mesto u Grupi A u Trebinju i nije uspela da prođe dalje.

Oba srpska trenera su za selektore imenovani početkom ove godine.

Turska je igrala u grupi u Mariboru. Izabranici Nebojše Obradovića su prvog takmičarskog dana bili slobodni. Ključne trijumfe ostvarili su u petak, kada su savladali selekcije koje su pred početak turnira, uz Turke, važili za favorite za prva dva mesta. Turska je u drugom kolu bila bolja od Gruzije (13:7), a u trećem je ubedljivo savladala domaćina Sloveniju (22:12). U četvrtom kolu Turci nisu imali težak zadatak protiv Švajcarske (24:7), a danas su potvrdili prvo mesto trijumfom nad Švedskom. Skandinavci su pružili jači otpor od očekivanog, ali selekcija Nebojše Obradovića nije dozvolila iznenađenje i slavila trijumf od 15:13.

Nebojša Obradović Foto: Slobodan Sandić/UVTS

Uz Tursku na EP se kvalifikovala i Slovenija, koja je imala najbolji učinak u krugu tri ekipe sa istim brojem bodova (Slovenija, Gruzija, Švedska).

Bosna i Hercegovina je bila domaćin grupe u Trebinju. Juniorska selekcija BiH nikad do sada nije učestvovala na zvaničnom takmičenju, pa je bilo teško prognozirati ishod i mogućnosti tima. Iako nisu prošli dalje, izabranici Stevana Nonkovića su ostavili dobar utisak.

Stevan Nonković sa reprezentacijom BiH Foto: Vaterpolo savez Bosne i Hercegovine

U prvom kolu, ujedno i debiju na međunarodnoj sceni, BiH je bila ubedljiva protiv Finske (20:10). Potom je, uz veliku podršku publike savladala Veliku Britaniju (12:9).

Jučerašnji meč četvrtog kola, protiv Češke bio je odlučujući za drugo mesto i plasman na Evropsko prvenstvo. Bosna i Hercegovina je ponovo imala „igrača više“ na tribinama. Do poslednje četvrtine vodila se velika borba. Pred poslednjih osam minuta, samo gol je delio rivale. Češka je vodila 6:5. Međutim, Česi su četvrtu deonicu otvorili sa četiri gola i osigurali trijumf. BiH je ublažila poraz u završnici (6:10). Danas se Bosna i Hercegovina sastala sa apsolutnim favoritom Francuskom i nije napravila iznenađenje. Francuzi su trijumfovali sa 19:4, kao prvi prošli dalje, dok su domaćini ostali na korak od cilja, na trećem mestu.

Turnir u Trebinju bi trebalo da bude osnova za razvoj vaterpola u BiH. Seniorska reprezentacija nikad do sada nije učestvovala na zvaničnim takmičenjima, a pre juniorske, na internacionalnu scenu je izašla samo kadetska selekcija, koja je 2023. učestvovala na Prvenstvu Evrope za 15-godišnjake.

Kvalifikacije za Prvenstvo Evrope 2024. za juniore

A grupa (Trebinje, BiH): 1. Francuska 12, 2. Češka 9, 3. Bosna i Hercegovina 6, 4. Velika Britanija 3, 5. Finska 0.

B grupa (Maribor, Slovenija): 1. Turska 12, 2. Slovenija 6, 3. Gruzija 6, 4. Švedska 6, 5. Švajcarska 0.

Mečevi ekipa sa istim brojem bodova: Slovenija-Gruzija 14:18, Slovenija – Švedska 18:10, Švedska – Gruzija 11:10. Mini tabela: 1. Slovenija 3 (+4), 2. Gruzija 3 (+3), 3. Švedska 3 (-7).

C grupa (Lođ, Poljska): 1. Malta 9, 2. Poljska 6, 3. Slovačka 3, 4. Bugarska 0.

D grupa (Bukurešt, Rumunija): 1. Holandija 12, 2. Rumunija 9, 3. Ukrajina 6, 4. Kipar 3, 5. Litvanija 0.

Po prve dve ekipe iz grupa A, B i D plasirale su se na Evropsko prvenstvo, dok je iz C grupe dalje prošao samo pobednik, Malta,  s obzirom da je u ovu grupu žrebana Bugarska, koja kao domaćin ima zagarantovano učešće.

Reprezentacije kvalifikovane prema plasmanu na EP 2022: Srbija, Španija, Mađarska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Italija, Nemačka.

Prvenstvo Evrope za juniorke biće održano u Zagrebu od 31. avgusta do 7. septembra. Kvalifikacije neće biti održane, sve prijavljene reprezentacije, uključujući i Srbiju, učestvovaće na turniru u Zagrebu.