Novi Beograd od “-6” do boda protiv Pro Reka

Share this post on:

Novi Beograd je u velikom derbiju četvrtfinalne faze Lige šampiona posle peteraca izgubio od Pro Reka 14:15. Posle četiri četvrtine rezultat je bio 10:10.

Srpski šampion može da žali za propuštenom šansom da dođe do tri boda na svom bazenu, jer je imao poslednji napad. Međutim, i bodom može da bude zadovoljan s obzirom da je na početkom drugog poluvremena Pro Reko imao šest golova prednosti (8:2).

Novobeograđani su u meč koji je bio repriza prethodna dva finala Lige šampiona ušli znatno oslabljeni, bez bolesnih Duška Pijetlovića i Angelosa Vlahopulosa, kao i bez Nikole Lukića, koji je suspendovan zbog crvenog kartona u Marselju. Ni Reko nije bio kompletan, u timu nije bilo Aleksandra Ivovića.

Trener domaćih Živko Gocić je pomalo iznenadio rivala, s obzirom da je startni golman bio Italijan Frančesko de Mikelis, koji se, izuzimajući drugu četvrtinu, predstavio u vrlo dobrom izdanju.

Prva četvrtina bila je ravnopravna. Reko je poveo u četvrtom minutu, a u sedmom je i Novi Beograd došao do prvog gola – Jakšić je izjednačio lepim šutem iz daljine.

Ali, u drugih osam minuta, Pro Reko je dominirao, postigao pet golova u nizu i otišao na 6:1. Novi Beograd je nizao promašaje, nije koristio šanse sa igračem više i bio bez gola više od devet minuta. Post je 19 sekundi pre velikog odmora prekinuo Granados iz peterca, ali je u narednoj akciji Pro Reko pogotkom Kakarisa obnovio vođstvo od pet golova (7:2).

Jedan od najmlađih u gostujućem timu, Frančesko Kondemi, je sa igračem više povisio na 8:2 u 18. minutu i činilo se da će Beograđani napustiti bazen praznih šaka. Uspeli su, pogocima Martinovića i Skumpakisa da prepolove zaostatak (4:8). Di Fulvio je pogodio za 9:4, a nadu je vratio Jakšić još jednim pogotkom, pa su pred poslednjih osam minuta četiri gola delila rivale (5:9).. Razlika je još uvek bila velika.

Ali, u četvrtoj četvrtini Novobeograđani su zablistali i korak po korak smanjivali Rekovo vođstvo. Poslednju deonicu golovima su otvorili Skumpakis i Filipović za 7:9, a između tih pogodaka, Reko nije iskoristio peterac (Fondeli je pogodio prečku). Buđenje Novog Beograda je probudilo i publiku, domaći su imali sjajnu podršku sa tribina. Četiri i po minuta pre kraja, četvrti put u meču je dosuđen peterac za Pro Reko. Kanela ovaj put nije pogrešio za 10:7. Ali, Novi Beograd se nije predavao. U prvom sledećem napadu je Filipović smanio na 8:10, a svega 15 sekundi kasnije, Reko je dobio petu šansu iz peterca. Ovaj put, De Mikelis je zaustavio šut Kanele.

Nešto manje od tri minuta pre kraja, Vučinić je realizovao igrača više za 9:10 i počela je dramatična završnica. Novobeograđani su sustigli rivala 107 sekundi pre kraja, pogotkom Skumpakisa – 10:10. Potom je Janger proputio igrača više, a onda je blok je zaustavio šut Čuka. Novi Beograd je imao poslednji napad, ali nije uspeo da izbori pobedu.

Odlučili su peterci, u kojima samo Đorđe Vučinić nije pogodio (peta serija), pa u Reku su otišla dva, a Novom Beogradu ostao jedan bod.

Novi Beograd – Pro Reko 14:15 (1:1, 1:6, 3:2, 5:1, peterci 4:5)

Novi Beograd: Dobožanov, Martinović 1, Skumpakis 3, Granados 1, Ćuk, Ćetković, Drašović, Jakšić 2, Perković, Filipović 3, Vučinić 1, Radulović, De Mikelis (11 odbrana). Treenr: Gocić.
Pro Reko: Del Lungo (9 odbrana), Di Fulvio 1, Zalanki, Kanela 3, Janger 1, Fondeli 1, Prešuti, Ečenike 1, Kondemi 2, Kakaris 1, Joki Grata, Halok, Negri. Trener: Sukno.

Strelci iz peteraca: Filipović, Granados, Ćuk, Skumpakis za Novi Beograd, Fondeli, Zalanki, Janger, Kabela, Di Fulvio za Pro Reko.

Igrač više: Novi Beograd 12 (4), Pro Reko 8 (4). Peterci: Novi Beograd 1 (1), Pro Reko 5 (2)

Liga šampiona, četvrtfinalna faza, treće kolo

Grupa A: Novi Beograd – Pro Reko 14:15 (peterci, 10:10), adran Split – Marselj 12:14.

Plasman: 1. Pro Reko 8, 2. Novi Beograd 7, 3. Marselj 3, 4. Jadran 0.

Grupa B (sreda): Breša – Olimpijakos, Barseloneta – Ferencvaroš.

Plasman: 1. Ferencvaroš 6, 2. Olimpijakos 3, 3. Barseloneta 3, 4. Breša 0.