• Izaberite jezik:

Aleksandar Ćirić: Da bismo bili kao nekada, neophodno je da imamo jaku ligu

Aleksandar Ćirić: Da bismo bili kao nekada, neophodno je da imamo jaku ligu

U razgovoru za Novosti, legendardni srpski vaterpolista, a sada selektor Irana i pomoćni trener u Vaterpolo klubu Novi Beograd 11. April, Aleksandar Ćirić, govorio je o aktuelnim temama:

- U Beogradu sam od marta. Zbog pandemije virusa korona u Iranu su stale skoro sve sportske aktivnosti. Čekam da me Federacija pozove, ali da ne bih sedeo kod kuće i ispao iz rutine, prihvatio sam poziv Vasilovskog da s njim radim u "vukovima". Odnedavno sam uz Vujasinovića, a bio sam i na pripremama reprezentacije. To mi pomaže, jer nemam trenerskog iskustva kao Dejan Savić i Vladimir Vujasinović - kaže Ćirić.

Trofejni vaterpolista se tako posle pet godina vratio u srpski vaterpolo, ali sada gleda očima trenera.

- Situacija je u isto vreme interesantna i zabrinjavajuća. Gledajući sa strane deluje mi da je naš klupski vaterpolo zapušten. Razgovarao sam i sa ostalim trenerima i jasno je da moraju da se zasukaju rukavi kako bi se stvarili igrači za Srbiju. Vidim da nam treba dosta ozbiljnog rada da se vratimo na ono što smo nekad bili - ističe Ćirić.

Primećuje Aleksandar da je virus dosta odmagao, ali i pomogao da se neki igrači vrate u naš klupski vaterpolo.

- Da bismo bili kao nekada, neophodno je da imamo jaku ligu sa desetak klubova, jer mladi igrači se razvijaju pravilno samo uz jake utakmice. Bilo bi dobro da to traje najmanje deset godina kako bismo dobili elitne vaterpoliste, koji bi nastavili kontinuitet osvajanja medalja - naglašava Ćirić.

Na opasku da njegova zamisao deluje pomalo nerealno Aleksandar uzvraća:

- Smatram da je sve to stvar dobre organizacije. Ni Mađari pre pet godina nisu imali jaku ligu kao danas. Mora da se radi za dobrobit vaterpola. I to je pitanje za više instance. Vaterpolo to zaslužuje zbog svega što je dao našem sportu.

Ćirić smatra da se problemi u našem klupskom vaterpolu vuku godinama:

- Prvaci Evrope bili su Partizan, Zvezda, Radnički je bio vicešampion Starog kontinenta. I onda se sve raspalo... Drago mi je što se Radnički vraća, tu je Šabac. Želim im sve najbolje kao Zvezdi, Partizanu, Novom Beogradu. Mislim da je to i državno pitanje, jer stvaramo igrače za Srbiju.

Sa Iranom sanja plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

- Pošto je moralo da se otkaže prvenstvo Azije, gleda se poslednje takmičenje, a to su Azijske igre. Tada je Kazahstan bio prvi, Japan drugi, a mi treći. Po tome, Kazahstanci i mi bi odlučivali o putniku za Tokio. To bi bilo idealno za nas - kaže Ćirić.

Slavni vaterpolista zadivljen je kako se razvija Novi Beograd.

- Reč je samo o dobroj organizaciji. I vidi se da se može, da se od Druge lige stigne do vrha Superlige. Klub organizaciono veoma dobro funkcioniše. Uostalom zašto jedni od drugih ne kopiramo ono najbolje, zašto se sada ne koristi primer Novog Beograda - poručio je Ćirić.

Partizan je godinama bio prepoznatljiv po stvaralačkom radu.

- To je jedini pravi put i ne znam zašto su u Partizanu poslednjih godina od toga odustali. Žao mi je što je tako na Banjici, ali razlozi postoje čim su se našli u toj situaciji. Voleo bih da Partizan bude onaj stari, kao i da svuda imamo trenere koji će obučavati mlade na pravi način - ističe Aleksandar.

Izvor: Novosti