• Izaberite jezik:

Gocić: Bez jakih klubova neće biti ni medalja

Gocić: Bez jakih klubova neće biti ni medalja

Trener Solnoka i nekadašnji kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije, Živko Gocić, u razgovoru za Sport klub rekao je da će Srbija biti jedan od glavnih favorita za osvajanje Evropskog prvenstva u Budimpešti i Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Gocić od prošle sezone predvodi mađarski Solnok, u kojem igra pet srpskih igrača.

– Srbija je osvajanjem Svetske lige izborila plasman na Olimpijske igre. Selektor Dejan Savić je na prošlom Svetskom prvenstvu stigao sa podmlađenom selekcijom koja je pokazala konkurentnost kada je reč o borbi za pobedničko postolje. Nemam nikakvu dilemu da će Srbija biti u grupi glavnih favorita za osvajanje medalje na Evropskom prvenstvu koje sledi, kao i na Olimpijskim igrama u Japanu. Pored toga, imamo igrače, imamo generaciju, koja može da traje i osvaja medalje na velikim takmičenjima sve do Olimpijskih igara u Parizu, ali moramo već sada da mislimo na budućnost jer trenutno stanje nije dobro, naprotiv – rekao je Gocić i dodao:

– Pre svega moramo da ojačamo klubove, moramo da unapredimo rad sa mlađim igračima i selekcijama. Nedopustivo je da Srbija nema nijednog predstavnika u evropskim takmičenjima, u Ligi šampiona. Kako da stvaramo vrhunske igrače, ako oni ne igraju u vrhunskoj konkurenciji. Ono što je trenutno dobro jeste što je šampionat Srbije ujednačen. Ta konkurentnost stvara željenu tenziju i dobre utakmice, ali u periodu koji sledi, lokalne zajednice i svi koji vole vaterpolo moraju da stanu iza klubova. Bez jakih klubova, nećemo imati ni jake mlađe selekcije, a samim tim nećemo imati medalje, nećemo imati slavlja posle velikih takmičenja. Rekao sam da imamo generaciju koja može da traje do Olimpijskih igara u Parizu, ali ako već sada ne povučemo poteze u smeru unapređenja situacije u klupskom vaterpolu, očekuje nas veliki pad na reprezentativnom nivou, jer su klubovi osnova i baza državnog tima.