Uroš Stevanović: Srbija u izjednačenoj i najinteresantnijoj grupi na Svetskom prvenstvu

Share this post on:

Muška reprezentacija Srbije privodi kraju pripreme za Svetsko prvenstvo u Dohi (5 -17. februar). Minulog vikenda završeni su sparing treninzi sa Francuskom.

Naša selekcija ovih dana radi na bazenu SC „Milan Gale Muškatirović – 25,maj“. Selektor Uroš Stevanović je najavio da će sastav od 15 igrača koji će putovati u Katar saopštiti u četvrtak.

„Skoro sve ostale evropske reprezentacije su napravile minimalne promene u poređenju sa sastavima na Evropskom prvenstvu, imaćemo ih sigurno i mi. Sačekaću dan-dva da odredim konačan sastav, zbog povreda i bolesti koji su nas pratili ali igra i njena koncepcija će biti ista, najavio je Stevanović

Srbija će biti jedna od reprezentacija koja će se na Svetskom prvenstvu boriti za plasman na Olimpijske igre. Uz našu selekciju, šansu da iz Dohe dođu do Pariza imaju još tri reprezentacije iz evropskog vrha – Italija, Hrvatska i Crna Gora, zatim Rumunija, a i nekoliko selekcija od kojih je teško očekivati da mogu da dođu do Pariza – Kazahstan, Brazil i Kina.

Ostale zemlje učesnice su se već plasirale na OI: Mađarska, Grčka, Španija, SAD, Australija, Japan, Južna Afrika i domaćin Francuska.

Četiri selekcije će se iz Dohe kvalifikovati za Pariz. S obzirom na to  ko se plasirao, a ko još uvek nije, verovatno je da će plasman u četvrtfinale biti dovoljan za vađenje „olimpijske vize“.

Srbija je žrebana u Grupu C, u kojoj će joj rivali biti Crna Gora i dva kontinentalna prvaka, koji su se već plasirali na OI – SAD i Japan.

To je najinteresantnija grupa u prvoj fazi turnira. Prevashodni cilj na Svetskom prvenstvu je da izborimo plasman na Olimpijske igre, a to možemo da ispunimo već u grupnoj fazi, ako osvojimo prvo mesto i direktno se plasiramo u četvrtfinale. Svetsko prvenstvo nam omogućava više prostora za prolaz na Olimpiske igre od Evropskog prvenstva. Sve smo pripremili za takmičenje u Dohi, nešto smo na Evropskom prvenstvu u Zagrebu i žrtvovali da bismo sad obezbedili odlazak u Pariz.“

Pobednik grupe ide u četvrtfinale, a drugoplasirani i trećeplasirani u osmini finala razigravaju sa trećeplasiranim i drugoplasiranim iz Grupe D, u kojoj igraju svetski prvak Mađarska, Italija, Rumunija i Južna Afrika.

O rivalima u grupi

Cilj je prvo mesto u grupi. Svi u srpskom timu veruju da je taj cilj ostvariv, ali svesni su da neće biti lako doći do njega.

Ni Japan, koji je došao iz četvrtog šešira nije autsajder protiv koga favoriti mogu da računaju na lake bodove. Pokazali su to Japanci na prethodnim takmičenjima.

Jako je bitno da od samog starta budemo najbolji. Sa Japanom se sastajemo u prvom kolu. Poznat je njihov specifičan stil igre. Ako rival uđe u njihov ritam bude u problemu. Sa njima su svi na prethodnom Prvenstvu sveta igrali egal tri četvrtine. Mi smo početkom treće četvrtine slomili njihov otpor. Moramo da budemo veoma kocentrisani i da se držimo plana igre. Japanci imaju kvalitet, ali taj kvalitet pada u nastavku takmičenja. Oni su najjači na početku turnira.

Na pitanje koga vidi kao najvećeg rivala u grupi – Crnu Goru ili SAD, Stevanović odgovara da u ovom trenutku nema prognoza.

Grupa je jako izjednačena, sa tri ekipe sličnog kvaliteta. Mi i Crnogorci imamo isti prevashodni cilj, a to je plasman na Olimpijske igre. Trećeplasirana ekipa u Grupi C ulazi u problem, jer će u osmini finala imati vrlo zahtevnog rivala, a to ne želimo ni mi ni Crnogorci.

Teško je bilo šta prognozirati. Mislim da će trenutna forma i pripremljenost da odluči. Amerikanci i Crnogorrci su svakako reprezentacije koje po kvalitetu zaslužuju više od plasmana ostvarenih na prethodnim takmičenjima. Nisu napravili iskorak, za razliku od nas koji smo na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu stigli do polufinala.

Američka reprezentacija je mala nepoznanica. Za razliku od evropskih selekcija nisu imali takmičenje ove zime, ne znamo u kakvoj su formi. Ipak, imamo neke naznake njihovih mogućnosti,s obzirom da su nedavno sparingovali sa Hrvatskom.

Stevanović ističe da je olimpijska viza prevashodni,a li ne i jedini cilj

„Naše ambicije se plasmanom na Olimpijske igre ne završavaju. Ali, idemo utakmicu po utakmicu, korak po korak. Sada smo fokusirani na mečeve u grupi, a posle grupe ćemo da razmišljamo o nastavku takmičenja.”, naglašava Stevanović

Španija i Mađarska u prvom redu favorita

Uoči Evropskog prvenstva, Stevanović je Španiju video kao najvećeg favorita na kontinentalnom šampionatu u Hrvatskoj. Ispostavilo se da je dobro prognozirao.

Španija već dugo drži konstantan kvalitet igara. I dalje je jedan od glavnih favorita, a sigutno je da će to biti ne samo u Dohi, već na bar nekoliko narednih velikih takmičenja. Igraju dugo zajedno, devetorica reprezentativaca su Barseloneti.

Izdvojio bih i Mađarsku koja se vraća u najjačem sastavu, sa 12 reprezentativaca koji su prošle godine osvojili zlato u Fukuoki. Najiskusniji igrači su propustili Evropsko prvenstvo, što može da bude mač sa dve oštrice. Ali, tek na Svetskom prvenstvu videćemo da li su zbog te pauze svežiji i spremniji ili manje uigrani. U svakom slučaju, Mađari imaju ogroman individualni kvalitet i u Dohu idu sa velikim ambicijama.

Posle njih ide veliki broj ostalih ekipa koji imaju i ambicije a i šanse da osvoje medalje.

Ocenjujući završnu fazu priprema i sparinge sa Francuskom, Stevanović ističe:

Možemo u nekom delu da budemo zadovoljni, ali ima još prostora za napredak. Video sam neke stvari na kojima moramo još da radimo i u kojima možemo da napredujemo do Svetskog prvenstva.

Sastavi grupa na Svetskom prvenstvu

GRUPA A: Španija, Hrvatska, Australija, Južna Afrika

GRUPA B: Grčka, Francuska, Brazil, Kina

GRUPA C: Srbija, SAD, Crna Gora, Japan

GRUPA D: Mađarska, Italija, Rumunija, Kazahstan

Prvo kolo na programu je 5, drugo 7, a treće 9. februara. Prvi rival Srbije biće Japan, u drugom kolu sastaće se sa Crnom Gorom, a u trećem, 9. februara, sa SAD. 

Raspored posle takmičenja u grupama

Osmina finala (11.februar) – Meč 1: 2A – 3B, Meč 2: 3A – 2B, Meč 3: 2C – 3D, Meč 4: 3C – 2D

Četvrtfinale (13. februar) – QF1: 1A – pobednik meča 3, QF2: 1B – pobednik meča 4, QF3: 1C – pobednik meča 1, QF4: 1D – pobednik meča 2

Polufinale (15. februar): pobednici QF1 – QF2, pobednici QF3 – QF4.

Finalni dan (17. februar).