Uroš Stevanović o EP: Sadašnja Španija kao nekadašnja Srbija

Share this post on:

U Zagrebu i Dubrovniku sutra počinje 36. prvenstvo Evrope za vaterpoliste, Šampionat se završava 16. januara.

Kao što je poznato, sistem takmičenja je promenjen, reprezentacije su podeljene u dve divizije. Srbija je, kao devetoplasirana na EP u Splitu 2022, svrstana u drugu diviziju, koja startuje u petak.

Rivali našeg tima u Grupi C u Zagrebu su Nemačka, Malta i Izrael. Prve dve ekipe iz grupe prolaze u osminu finala.

Selektor Stevanović je sastav reprezentacije objavio minule sedmice, a govoreći o ambicijama i očekivanjima na Evropskom prvenstvu kaže:

Zbog plasmana u Splitu mi u prvoj fazi imamo lakšu grupu. Videćemo da li će novi sistem doneti boljitak srpskom vaterpolu. Prva glavna utakmica biće osmina finala, eliminacioni i vrlo težak meč, kojoj moramo da pristupimo kao finalu. Videćemo ko će nam biti rival, ali idemo korak po korak.

Nemačka najveći rival u grupi

Prva tri koraka su Nemačka, Izrael i Malta. Na prethodnom prvenstvu u Splitu, ove tri reprezentacije su se poređale jedna do druge. Izrael je bio 12, Nemačka je završila na 13, a Malta na 14. mestu. Ipak, iako je 2022, bila iza Izraela, Nemačka je najozbiljniji rival našeg nacionalnog tima u grupi. Nemci se sada oslanjaju na srpsku trenersku školu. Od prošle godine, kao selektor ih vodi Miloš Sekulić, a njegov asistent Vladimir Marković.

Nedavno, na pripremnom turniru u Budimpešti, Nemci su, u skoro istom sastavu koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu, pobedili Srbiju 11:9.

„Svakako da taj rezultat nije realan odnos snaga i osnova za prognoze pred Šampionat Evrope. Mi smo odigrali ispod našeg renomea, ali i sa vrlo mladim sastavom. Većina vaterpolista koji su u sastavu za Prvenstvo Evrope su izostali što zbog povreda, što zbog toga da je to bila jedna od onih utakmica u  kojima mlađi morju da dobiju šansu da se dokažu i pokažu na koga možemo da računamo u budućnosti.“, istakao je Stevanović u razgovoru za sajt UVTS.

Srbija u tom meču nije prikazala pravo lice, ali Stevanović dodaje da je nemački tim napredovao.

„Nemačka će na Evropskom prvenstvu igrati u sličnom sastavu kao i na Svetskom kupu u Los Anđelesu prošle godine, kada smo je pobedili 15:8. U Budimpešti se na svim mečevima, videlo da su Nemci napredovali od Los Anđelesa. Na krilima pobede protiv Srbije u prvom kolu odigrali su za njih kvalitetan turnir. Nije to reprezentacija koja je u rangu vrhunskih evropskih selekcija, ali sigurno je da im je turnir u Budimpešti podigao sampouzdanje.

Foto: Slobodan Sandić

Evropsko prvenstvo je ujedno i kvalifikaciono takmičenje za Svetski šampionat u Dohi, koji počinje već 5. februara, i Olimpijske igre u Parizu.

Srbija se, kao polufinalista SP u Fukuoki, plasirala za Dohu, ali još traži vizu za Pariz. Za sada su samo tri evropske selekcije izborile učešće na OI (Mađarska, Grčka i Francuska), a na EP u Hrvatskoj će na raspolaganju biti samo jedna olimpijska karta.

„Sada nas ne opterećuje olimpijska viza. Sa Svetskog prvenstva u Dohi će se na Igre plasirati još četiri selekcije. Međutim u ovom trenutku, ne gledamo daleko – ni ka Svetskom prvenstvu ni ka Olimpijskim igrama, već da ostvarimo najbolji mogući rezultat na Evropskom prvenstvu.

O Mađarskoj, Španiji…

Stevanović je analizirao i druge reprezentacije. Svetski šampion Mađarska stiže sa podmlađenim sastavom, bez najvećih asova, koji su dobili odmor pred izazove na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Ostali selektori su odlučili da u Hrvatsku dovedu najbolje što imaju.

Nije me iznenadila odluka selektora Mađarske Žolta Varge da podmladi reprezentaciju , s obzirom da je to najavljivano  i posle Svetskog prvenstva, a i na turniru u Budimpešti smo videli da su najviše prostora u igri dobili mlađi igrači, da se oni spremaju za šampionat u Hrvatskoj. Mađarska možda ima i najširi spisak kandidata za nacionalni tim na koje ozbiljno mogu da računaju.

Mislim da je Varga napravio dobar potez, baš kao i Dejan Savić na Svetskom prvenstvu 2019, kada je dao šansu mlađim igračima koji tada nisu bili standardni reprezentativci kako bi video njihove mogućnosti i koliko im je potrebno da rade da bi dostili sam svetski vrh. Mnogi od tih igrača su se vremenom ustalili kao reprezentativci i među nosiocima su igre sadašnjeg nacionalnog tima.

Na pitanje koga vidi kao glavne favorite, Stevanović je odgovorio:

Španija poslednjih godina održava kontinuitet odličnih rezultata. Jedino su se Španci plasirali u polufinale na svim velikim takmičenjima u poslednje dve i po godine, počev od Olimpijskih igara u Tokiju. Na OI su bili četvrti, a potom su na svakom takmičenju osvojili medalju. Sadašnji tim Španije ima istu poziciju u svetskom vaterpolu koju je Srbija imala u periodu zaključno sa Olimpijskim igrama, pre smene generacija.

Španija je najuigraniji tim od svih svetskih vrhunskih reprezenacija, kao što je to nekada bila Srbija. Dugo su zajedno, a većina reprezentativaca igra u Barseloneti. To je još jedna sličnost sa Srbijom iz perioda do 2021. Skoro svi vaterpolisti iz prethodne generacije našeg nacionalnog tima su potekli iz Partizanove škole ili igrali u Partizanu.

Grci poput Španije imaju kontinuitet visokih plasmana. Napravili su veliki iskorak poslednjih godina, ne samo na Olimpijskim igrama, već i na Svetskom prvenstvu. Pre dve godine u Budimpešti su osvojili bronzu, prošle godine u Fukuoki prvi put stigli do finala. Još uvek nemaju medalju sa Evropskog prvenstva, sigurno je da su i ovaj put blizu odličja.

Hrvatska kao domaćin ima velike šanse. Pre godinu i po dana, na krilima publike i uz famtastičnu energiju celog tima stigli su do zlata u Splitu. Domaći teren će im ponovo biti prednost.

Italija je uvek pretendent za medalju, ali krug favorita se tu ne završava, jer nekoliko reprezentacija ima potencijal da iznenadi i da uđe u borbu za medalje.

Evropsko prvenstvo za muškarce, sastavi grupa (Zagreb i Dubrovnik, 4 – 16. januar)

Divizija 1

„A“ grupa (Dubrovnik): Crna Gora, Španija, Francuska, Hrvatska
„B“ grupa (Zagreb):  Gruzija,  Mađarska, Italija  Grčka

Divizija 2

„C“ grupa (Zagreb): Srbija, Nemačka, Izrael Malta
„D“ grupa (Dubrovnik): Slovačka, Holandija, Slovenija,  Rumunija

Raspored Srbije

Srbija u prvom kolu, 5. januara, igra sa Izraelom u 17 časova.  dva dana kasnije rival je Nemačka (19), da bi se takmičenje u grupi završilo 9. januara kada je protivnik Malta (19).

Osmina finala se igra dan kasnije u Zagrebu. Ukoliko Srbija osvoji prvo mesto protivnik bi bio poslednjeplasirani sastav iz A grupe u kojoj su Hrvatska, Španija, Crna Gora i Francuska. Drugoplasirani iz C grupe će se u razigravanju sastati sa trećeplasiranim iz A grupe.

Osmina finala i mečevi za plasman od 1. do 8. mesta igraće se u Zagrebu, a utakmce za plasman od 9. do 12. pozicije u Dubrovniku.

Ženska reprezentacija Srbije učestvuje na EP u AJndhovenu, koje je na programu od 5. do 13. januara. Selektor Dragana Ivković je o očekivanjima od Evropskog prvenstva, između ostalh tema, govorila u intervjuu za “Stručni ugao”.

Sastav i raspored ženske reprezentacije na EP u Ajnhovenu.

Više iz rubrike “Stručni ugao”