Uroš Stevanović: Napredak u igri evidentan i očekivan, potrebno nam je više sampouzdanja

Share this post on:

Izuzetno naporan zimski deo sezone takmičenja za reprezentacije, muška selekcija Srbije je završila sa dva plasmana u četvrtfinala.

Međutim, naši vaterpolisti nisu bili zadovoljni sedmim mestom na Evropskom i šestim na Svetskom prvenstvu

S druge strane, ocene mnogih i statistički pokazatelji govore da sve ono što je Srbija prikazala na EP u Zagrebu i Svetskom prvenstvu u Dohi daje razloga za optimizam.

Kao što smo objavili pre nekoliko dana, Srbija je u poređenju sa prošlogodišnjim Prvenstvom sveta značajno popravila odbranu sa igračem manje i šuteve sa centarske pozicije.

Da li su statistički pokazatelji prava slika kvaliteta našeg tima i pokazatelj napretka govori Uroš Stevanović. Selektor Srbije je u razgovoru za sajt UVTS ocenjujući prikazanu igru našeg nacionalnog tima na poslednja dva takmičenja kazao:

„U svim elementima igre napravili smo napredak što je i sasvim normalno, jer prvi put posle skoro dve godine smo bili kompletni. Pre svega mislim na to što su Dušan Mandić i Nikola Jakšić, glavni nocioci igre, prvi put posle Svetskog prvenstva u Budimpešti 2022, bili zajedno u ekipi. Ostaje žal što je Nikola Jakšić tek od početka ove godine mogao da radi maksimalnim intenzitetom (do tada se oporavljao od povrede – Ur.) i što nije prošao najveći deo priprema za Evropsko prvenstvo.

Nacionalni tim je, uz kraće pauze i odmore, na okupu bio više od dva meseca. Pripreme za šampionat Starog kontinenta su počele 9. decembra, a šampionat sveta završen je 17. fevruara.

„Nama kao reprezentaciji je najviše odgovarao ovoliki broj dana provedenih zajedno što kroz pripreme što kroz takmičenja jer smo za razliku od drugih bili na početku građenja igre i novih uloga koje su igrači preuzimali.

Napredak u igri je postignut, ali željeni rezultati još uvek nisu.

„Sigurno nismo zadovoljni rezultatima jer pored svega, mi uvek moramo da težimo ka najvišim ciljevima. Dva puta smo ispali u četvrtfinalu – u Zagrebu od Mađarske na peterce, a u Dohi od Hrvatske, u tom trenutku evropskog vicešampiona, a kasnije i prvaka sveta. Nismo stigli do polufinala iako smo na oba takmičenja igrali bolje nego na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Fukuoki kada smo bili četvrti.

Tri meča putokaz za dalje

Da li biste neke utakmice u minulih sedam meseci  izdvojili kao najbolje i model po kome Srbija treba da gradi svoju igru?

„Najbolji mečevi ovog tima bili su sa Italijom u Fukuoki (pobeda u četvrtfinalu), sa Francuskom u Zagrebu (pobeda u osmini finala) i nad Crnom Gorom u Dohi (ubedljiv trijumf u grupnoj fazi).To su utakmice koje smo odigrali sa najmanje grešaka i najkonstantnije sve četiri četvrtfine.

Foto: VS Srbije( Marcel ter Bals/MTB-Photo)

S druge strane, u kom meču su najviše do izražaja dolazile slabosti srpskog tima?

„To je svakako meč sa Hrvatskom u četvrtfinalu u Dohi. Napravili smo previše grešaka u odbrani koje su nas koštale boljeg rezultata.“

O utakmicama odluke

Obično je četvrtfinale za svaku ekipu na velikom turniru prelomna utakmica, koju treba da odigra najbolje, jer u toj fazi se nastavlja put ka odličjima ili završava san o medalji.

Međutim,Srbiji su i u Zagrebu i u Dohi te prve prelomne utakmice dolazile ranije.

Foto: Slobodan Sandić/VS Srbije

Na Evropskom prvenstvu u Zagrebu to je bio meč protiv Francuske, u kome je Srbija morala da pobedi da bi se iz Druge divizije vratila među osam najboljih selekcija Starog kontinenta. Što se Svetskog prvenstva u Dohi tiče, prvi ključni mečevi bili su već u vrlo izjednačenoj grupi sa Crnom Gorom I SAD. Srbija nije imala mnogo prostora za kiks u vrlo izjednačenoj grupi, jer bi sa dva poraza ugrozila plasman na Olimpijske igre i imala težak zadatak u osmini finala. Naprotiv Srbija je savladala i Amerikance i Crnogorce i kao prva u grupi prošla u četvrtfinale.

Spomenuta tri meča srpski tim je odigrao vrlo dobro i mnogo pre kraja obezbedio pobedu. Da li su te utakmice pokazatelj da je sadašnji srpski tim zreo za mečeve koji nose veliki ulog i donose mnogo i šta je našoj selekciji nedostajalo da tim putem i nastavi.

„Pobeđivali smo u važnim i presudnim utakmicama. Duele sa Francuskom i Crnom Gorom sam izdvojio kao naše najbolje u poslednjih sedam meseci, zajedno sa trijumfom u četvrtfinalu protiv Italije. Možemo da igramo takve mečeve. Samo nam je potrebno još više iskustva u neizvesnim završnicama, rutine u tim stresnim situacijama i pre svega samopouzdanja.

Devet reprezentacija ravnopravno konkurišu za medalje, Francuska nije slučajnost

Hrvatska, Italija i Španija su osvojili medalje i na Evropskom i na Svetskom prvenstvu. Međutim, lako je moglo da se desi i da rasplet bude potpuno drugačiji. Bilo je mnogo neizvesnih mečeva, posebno u Dohi, gde je je bilo baš mnogo utakmica u kojima su odlučivali gol, dva ili peterci. što najavljuje još neizvesniju borbu za olimpijska odličja

„Danas devet reprezentacija potpuno podjednako konkuriše za medalje na svetskim muškim vaterpolo turnirima, što se može videti i po međusobnim rezultatima mečeva prvih devet selekcija na šampionatu sveta. Konkurencija nikad nije bila izjednačenija.

Iznenađenje šampionata je Francuska, koja se prvi put u istoriji plasirala u polufinale Svetskog prvenstva. Međutim, kako se bliže Olimpijske igre, Francuzi sve više napreduju. Stevanović njihov plasman ne vidi kao iznenađenje.

Ostvarenje francuske selekcije u Dohi nije slučajnost već rezultat sistemskog rada ne samo u reprezentaciji nego i u klubovima, u kojima već godinama rade strani treneri. Stefan Ćirić je već četvrtu sezonu u Noazi-le-Seku, Miloš Šćepanović isto toliko u Marseilju. Svaki klub ima od tri do pet stranaca, u zavisnosti koliko je koje sezone dozvoljeno. Među njima je i Andrija Prlainović, od 2020. ćlan Marselja. Sa reprezentacijom dugi niz godina radi Vjekoslav Kobešćak o čijim kvalitetima ne treba trošiti reči. Mislim da se, posle uspeha Francuza u Dohi, na drugačiji način gleda na poraz Srbije od iste reprezentacije u osmini finala Prvenstva Evrope 2022. Takođe, ne treba zaboraviti da su Francuzi i prošle godine bili blizu polufinala, kada su polovinom četvrte četvrtine vodili sa 6:4. Kao i u svakom poslu, slučajnosti ne postoje, već je sve produkt sistemskog, dugogodišnjeg rada koji kad-tad proizvede rezultat, naglašava Stevanović

Mađarska, najbolji tim prethodnog prvenstva planete, je nepunih sedam meseci bila šampion sveta. Mađarski tim u Kataru je bio gotovo isti kao i na prethodnom šampionatu sveta. Iskusni asovi, koji su tokom Evropskog prvenstva, odlukom i planom selektora Varge, prepustili šansu mlađima, su se vratili u tim. Ipak, nisu uspeli da odbrane titulu i u Dohi završili na sedmom mesu.

Mađarska je bila daleko od svog maksimuma na Svetskom prvenstvu. Ove zime su imali dva različita tima koja su se pripremala za Svetsko i Evropsko prvenstvo i sigurno je da su imali svoje razloge zašto tako rade.

Španija, Hrvatska i Italija su osvojile po dve medalje ove zime. Od Španije se to i očekivalo,  ali ne i od Italije i Hrvatske. Međutim obe reprezentacije su prikazale vrhunske izvedbe i zasluženo došle do medalja na oba takmičenja.

Više iz rubrike “Stručni ugao”