IN MEMORIAM Milan Marjanović

Share this post on:

U Beogradu je u subotu, 13. januara posle kratke i teške bolesti u 56. godini preminuo Milan Marjanović, istaknuti vaterpolo radnik, generalni sekretar Vaterpolo saveza Beograda i delegat na domaćim takmičenjima.

Milanovim preranim odlaskom, naš vaterpolo je pretrpeo ogroman gubitak. Ostao je  bez svog velikog i vernog poslenika, ostao je bez istinskog primera kako i koliko ovaj sport može da se voli.

Rodjen je 8. avgusta 1968. godine u Beogradu, u kojem je završio Rudarsko-geološki fakultet. Još kao osnovac zavoleo je bazen. Trenirao je plivanje na bazenu ’25. maj’ od drugog razreda, da bi od šestog sa bratom Nikolom prešao na vaterpolo u VK ’Student’. Igračku karijeru je prekinuo odlaskom u vojsku.

Po povratku iz armije počinje duga i uspešna karijera van bazena. Postao je vaterpolo sudija, ali se tu nije dugo zadržao. Okrenuo se trenerskom pozivu, na bazenu ’25. maj’ je radio u istoimenom klubu. Njegovu posvećenost i talenat za stručni rad uočili su VK ’Crvena zvezda’. U radu sa mlađim kategorijama uspeo je da donese titulu sa generacijom u kojoj su igrali Milanković, Vukašinović, Čolović…

Posle trenerske karijere druženje sa bazenom kao delegat. U isto vreme nekoliko godina je radio kao honorani saradnik „Sportskog Žurnala“ i pišući sjajne tekstove doprineo je medijskoj promociji vaterpola i sporta uopšte.

Bio je autoritet, ličnost koji je smirenošću i znanjem lako nalazio rešenje i za nekada teške situacije na najvažnijim utakmicama. Omiljen na svakom mestu predstavljao je vaterpolo na nalepši način. Napredovao je kao delegat ali se isticao i organizacionim sposobnostima.

Svoje umeće , na vrhunski način je pokazao učestvovanjem u organizaciji brojnih kako domaćih, tako i međunarodnih takmičenja. Ostaće upamćen njegov ogroman doprinos u organizaciji Evropskog prvenstva 2016. u Areni, kao i Svetskih juniorskih prvenstava 2018. i 2022. godine takođe u Beogradu. Njegov smisao za organizaciju prepoznavali su i van granica Srbije, pa je tako učestvovao u organizaciji Svetskog juniorskog prvenstva u Podgorici 2016. godine. Za sve što je radio dobijao je pohvale sa svih strana.

Voleo je da radi sa mladima, da ih prati kroz takmičenja na nivou Vaterpolo saveza  Beograda u čijem je rukovođenju godinama uspešno učestvovao. Brojne generacije su igrajući na ovim turnirima zavolele vaterpolo a druženje sa omiljenim Milančetom je za sve njih bio podstrek da ostanu verni trofejnom sportu.

Bio je ponosan na suprugu Biljanu i sinove, uspešne mlade ljude Uroša i Stefana koji su, pored svojih obaveza, takodje deo velike srpske vaterpolo porodice.

Vreme i mesto komemorativne sednice kao i vreme i mesto sahrane Milana Marjanovića biće naknadno saopšteni.