Dragana Ivković: Devojke pokazale znanje i borbenost, kontinuitet je uslov za bolje rezultate

Share this post on:

Ženska seniorska reprezentacija Srbije je tokom duge zimske sezone za nacionalne timove učestvovala na Evropskom prvenstvu u Ajnhdovenu, gde je zauzela 10. mesto, zabeleživši četiri pobede i dva poraza.

Srpske reprezentativke su se nadale da će u Ajnhdovenu uspeti da se plasiraju među osam najboljih, a možda čak i na Svetsko prvenstvo. Ipak, posle odlično odigranog takmičenja u grupi u Diviziji 2 (pobede nad Turskom – 13:6, Rumunijom – 15:4 i Češkom – 15:4), Srbija je zaustavljena u osmini finala. Vodio je naš tim protiv Hrvatske 7:4, ali rivalke su napravile veliki preokret,slavile sa 11:8. U razigravanju za plasman od 9. do 12. Srbija je u neizvesnim utakmicama pobedila Nemačku (12:11) i izgubila od Izraela (12:13).

O učinku naših vaterpolistkinja, ali i o aktuelnoj situaciji na svetskoj vaterpolo sceni za dame, u intervjuu za sajt UVTS govorila je Dragana Ivković, selektorka ženske selekcije Srbije.

I pored toga što Srbija nije napredovala u viši rang, Dragana Ivković ima reči pohvale za svoje izabranice. Na pitanje kakav je utisak Srbija ostavila na Evropskom prvenstvu odgovara:

Verujem da su devojke pokazale da znaju da igraju, da su pokazale borbenost i ogromnu želju za boljim rezultatom. Većina devojaka u našem timu se ovim sportom bavi skroz amaterski. U sastavu u Ajnhdovenu smo imali samo tri devojke koje se profesionalno bave vaterpolom, odnosno žive od njega.

U pripremnom periodu su sve one dosta toga žrtvovale, kako bi se potpuno posvetile reprezentaciji. To je zaista velika stvar za nas koji radimo sa njima.

Srbija u Ajndhovenu Foto: Marcel ter Bals/MTB-Photo/Vaterpolo savez Srbije

One nemaju olakšice na fakultetima i u školama zbog toga što igraju za reprezentaciju. Ako im neko izađe u susret od profesora to je individualno, jer nažalost taj deo kod nas nije sistemski rešen, a po meni kakve sportiste imamo trebalo bi da bude regulisano. Dobar primer je selekcija SAD, koja se vratila na svetski tron. Amerikankama je škola poređena sportu.

Nedostatak iskustva i kontinuiteta

Šta je presudilo da naše devojke ne postignu i više, pre svega u utakmici sa Hrvatskom? Šta je glavni nedostatak našeg tima na kome treba najviše raditi?

U utakmici sa Hrvatskom imali smo ogromnu želju, ali nismo imali iskustvo da u momentima kada se lomio rezultat smirimo igru. Ušli smo u brzanje, koje nas je na kraju koštalo.

Ali sve je to normalno, kad se uzme u obzir da smo u timu imali devet novih igračica u odnosu na ekipu koja je igrala na Evropskom prvenstvu u Splitu.Imali smo odlične pripreme za ovo takmičenje, koje su dovele do toga da utakmice u grupi zaista ubedljivo pobedimo, ali te devojke su sve bile zajedno samo na ovim pripremama. Neke od njih su se sretale kroz selekcije, ali taj kontinuitet u timu zaista igra vrlo bitnu ulogu kada se lomi rezultat. Tu je tim Hrvatske bio u prednosti jer je duže od nas zajedno – ocenjuje Dragana Ivković i govoreći o persektivi tima dodaje:

Verujem da rezultat možemo da očekujemo samo ukoliko ovaj tim bude na okupu i u budućnosti, a ne za sledeće okupljanje da opet imamo pet, šest ili kao sad devet novih devojaka koje su se tek priključile.  Trenutno, posle mnogo vremena takvu situaciju imamo i u našoj muškoj reprezentaciji. Nije lako sve uklopiti kada se podmladi sastav. Potrebno je vreme.

Foto: Marcel ter Bals/MTB-Photo/VS Srbije

Da li biste mogli da izdvojite neku utakmicu koju je naš tim najbolje odigrao i koja bi bila model kome treba težiti?

Smatram da smo sve mečeve u grupi dosta dobro odigrali. Možda samo sa Turskom smo krenuli malo stegnuto, ali smo bili sve bolji i bolji kako je odmicala utakmica.

U prvoj fazi takmičenja na Evropskom prvenstvu, reprezentacije su bile podeljene u dve divizije. Da li  promena formata može da donese napredak u ženskom vaterpolu i koliko je odgovarala srpskoj reprezentaciji?

Mislim da je format takmičenja dobar, ni jedna ekipa na ovom takmičenju u grupi nije imala lakih utakmica, ili ako je imala to je bila eventualno jedan lakši susret. Verujem da ovakav sistem može da doprinese podizanju kvaliteta igre, i samim tim kvalitetu našeg sporta.

Dve divizije i tri grupe evropskih selekcija

Format u dve divizije i rezultati u Ajndhovenu su možda i bolje nego ranija takmičenja pokazali da u evropskom ženskom vaterpolu, prema kvalitetu i mogućnostima postoje tri grupe reprezentacija: prva u kojoj je najboljih pet ekipa u Ahnhdovenu, druga od 6. do 10.  i treća koju čine selekcije plasirane od 11. do 16. mesta u Ajjndhovenu. Razlike između ekipa unutar jedne grupe nisu velike.

Srbija je sve reprezentacije koje su završile iza nje ubedljivo savladala i dokazala da je ispred njih. Ivkovićeva podvlači da i pored velike rezultatske razlike to nisu bili laki trijumfi, već da su došli kao rezultat dobre pripreme našeg tima.

Mi se jesmo nadali prvom mestu u Grupi C u Drugoj diviziji i radili smo za to.

Ja sam od onih koji veruju da je jedina sreća u sportu ozbiljan rad i treninga, ali zaista je neophodno i malo sportske sreće. Ekipa Velike Britanije je pokazatelj toga u svakom smislu te reči. Britanke su pobedile Izrael na peterce i plasirale se među osam najboljih. Ali, Izrael u tom meču nije bio u punom sastavu zato što je prvi centar Alma Jakobi bila kažnjena četiri sekunde pred kraj prethodne utakmice, zbog brutalitija, i bila suspendovan.a Ta devojka zajedno sa još dve igračice u timu Izraela nosi igru, i verujem da je ekipa Britanije uz veliku sreću prošla među osam najboljih, a kasnije na krilima toga dobila i ekipu Hrvatske u ključnom meču za plasman na Svetsko prvenstvo.

Da li biste i Vi podelili reprezentacije u ove tri grupe?  U skladu s tim, da li Srbija pripada „srednjem domu“ – da je jača od reprezentacije koje iza nas, a da ne zaostaje puno za selekcijama plasiranim od šestog do devetog mesta  koje su bile  nekoliko pozicija ispred nas (6,7,8…). Da li je lako moglo da se desi da se plasira i mnogo bolje i kvalifikuje se na Svetsko prvenstva?

Slažem se sa tom podelom, zaista učešće na Svetskom prvenstvu treba da nam bude težnja, da zadržimo tim na okupu, da imamo česte akcije sa devojkama, česte zvanične utakmice. To može da pomogne i popularizaciji sporta, a i u napretku devojaka, i svakako sve boljem rezutatu.

Smatram da kada uđemo u ritam da igramo i na Evropskom i na Svetskom prvenstvu, neće proći puno vremena a da ćemo imati šanse da se popnemo i više, optimista je Ivkovićeva

Foto: VS Srbije/Marcel ter Bals/MTB-Photo

Velika Britanija (ni)je iznenađenje, Evropljanke sve bliže Amerikankama

Medalje na Evropskom prvenstvu u Ajhndhovenu podelile su Holandija, Španija i Grčka. Međutim, Holanđanke su kratko uživale u „duploj kruni“. Na Svetskom prvenstvu u Dohi nisu uspele da odbrane titulu šampionki planete. U četvrtfinalu su, posle peteraca, izgubile od Mađarske i na kraju završile na petom mestu. Zlato je otišlo u ruke reprezentacije SAD, srebro Mađarskoj a bronza Španiji.

Dve reprezentacije koje pripadaju, gore navedenom „srednjem domu“ su učestvovale na šampionatu u Dohi. Velika Britanija je osvojila 11, a  Francuska 13. mesto.

Da li je plasman u Dohi i Ajndhovenu u domenu očekivanja ili je bilo iznenađenja? Da li je neka od reprezentacija napravila značajniji napredak u odnosu na prethodne dve godine?

Ekipa Francuske je u grupnoj fazi takmičenja u Ajndhovenu izgledala dosta dobro i pokazala napredak u odnosu na prethodno Evropsko prvenstvo u Splitu. Međutim, u Dohi nisu bile na tom nivou. Verujem da je ovaj gust kalendar takmičenja izuzetno loš za sport i sportiste, pa je tako možda i nerealno donositi neke zaključke, kada su neke ekipe malo više od mesec dana imale dva tako velika takmičenja.

Velika Britanija uopšte nije izgledala loše u Dohi, i završila je ispred Francuske, a bila je odlična i u Ajndhovenu. Mislim da Britanke jesu najveće iznenađenje na ovim takmičenjima jer ih dugo nije bilo na evropskoj i svetskoj sceni (u prethodnih nekoliko godina Velika Britanija nije učestvovala ni u kvalifikacijama za EP-Ur.). S druge strane, njihove vaterpolistkinje igraju u jakim lige već dugo, tako da je, uzimajući u obzir tu činjenicu, njihov rezultat možda i očekivan.

Posle razočaravajućeg petog mesta na Svetskom prvenstvu u Fukuoki 2023 (posle poraza od Holandije u četvrtfinalu), reprezentacija SAD se vratila na svetski tron. Ipak, tim SAD nije do titule došao serijom ubedljivih pobeda, kao što se dešavalo na nekim ranijim turnirima. U nekoliko mečeva je tek u završnici obezbeđivao pobede. Da li američka selekcija ostaje glavni kandidat za olimpijsko zlato, koje je osvajala 2012, 2016. i 2021?

Amerikanke su  dominantne u ovom momentu, ali verujem da je razlika između njih i ostalih selekcija sve manja. Mislim da se najbolji vaterpolo ipak igra u Evropi. Meni se lično mnogo sviđa tim Holandije, bez obzira na plasman u Dohi. Španije je već godinama unazad u samom vrhu i sa medaljom sa velikih takmičenja. I ekipa Mađarske u Dohi je odigrala dobro. Reprezentaciji SAD neće biti lako da u Parizu odbrani zlato.

Kakvi su planovi reprezentacije Srbije u nastavku godine?

„U planu su okupljanja i zvanične utakmice po završetku sezone klupskih takmičenja“, najavila je Dragana Ivković.

Više iz rubrike “Stručni ugao”